Приштина обманула и ЕУ, крши и Вашингтонски споразум: Дачић на седници Савета безбедности УН

© Фото : mfa.gov.rsМинистар спољних послова Србије Ивица Дачић на седници Савета безбедности Уједињених нација
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић на седници Савета безбедности Уједињених нација - Sputnik Србија
Пратите нас
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас на седници Савета безбедности УН да је Приштина обманула не само Србију већ и ЕУ, јер не спроводи договор из Брисела, а крши и Вашингтонски споразум.

Дачић је рекао како је Приштина након потписивања Бриселског споразума одбила да га спроведе и формира Заједницу српских општина, са образложењем да није у складу са косовским уставом.

Он је додао и да је споразум из Вашингтона Приштина почела да крши у делу који се односи на једногодишњи мораторијум на активности у вези са признањем тзв. Косова, тако што је наставила да лобира за нова признања и на тај начин урушава поверење и обесмишљава договоре постигнуте у доброј вери, преноси Танјуг.

„Ми годинама постављамо Европској унији питање, које сам и овде постављао више пута - да ли уопште можемо назвати дијалогом и споразумом нешто о чему разговарамо, договоримо се, потпишемо, а онда једна страна каже 'ми нећемо спровести договорено'“, рекао је Дачић.

Он је упитао, „шта би се десило да је Србија одлучила да не спроведе своје обавезе?“.

„Да ли бисте имали стрпљења, разумевања и изговора као што их имате за представнике Приштине већ више од седам година? Србија је, и поред свега овога, стрпљиво наставила да се залаже за дијалог и примену договореног, уз наду да ће и други увидети колику штету читавом процесу наноси овакво неприхватљиво понашање Приштине“, рекао је Дачић.

Он је додао да је охрабрујуће то што је прошле недеље, током посете Приштини, специјални изасланик Мирослав Лајчак инсистирао на пуном спровођењу постигнутих споразума.

„Негативне реакције Приштине на његове изјаве, међутим, говоре о томе да тамо и даље не постоји политичка воља неопходна за суштински напредак у процесу дијалога“, рекао је Дачић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала