Шеснаеста Слободна зона позива на комуникацију и ослобађање од страха

© Фото : Слободна зонаСлободна зона
Слободна зона - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Шеснаесто издање филмског фестивала Слободна зона које ће бити одржано од 5. до 10. новембра, доноси нам филмове који говоре о жељи за комуникацијом, магији додира, неопходности сећања и ослобађању од страха.

Фестивал ове године доноси 35 филмова игране и документарне art house продукције, а свечано ће га 5. новембра отворити филм „Nick Cave — Idiot Prayer“ у Комбанк дворани, Културном центру Новог Сада и нишком Синеплексу.

Током седам дана публика ће имати прилику да погледа филмове из већ познатих програмских линија: Међународна селекција, Регионална селекција — Хоризонти Балкана, селекција 14+, ЕУ — зона промена и Женска линија. Фестивал ове године уводи и селекцију филмова Green Zone, која се бави екологијом и односом према животној средини. Ту је и селекција која се 40 година после Титове смрти из различитих перспектива бави Титовом заоставштином.

Фаворити фестивала

Играни филм „Никад, ретко, понекад, увек“ америчке редитељке Елизе Хитман део је Међународне селекције. Филм нуди могуће одговоре на веома интимна питања која социјална радница упућује седамнаестогодишњој Отум, о њеној породици, сексуалном здрављу, навикама и осећањима у саветовалишту за прекид трудноће. Брутално искрена према друштву и систему и бескрајно нежна према својим јунакињама, редитељка нас позива да им приђемо сасвим близу све док не осетимо да су истинско пријатељство, људски додир и подршка оно што нам треба да бисмо (пре)живели.

Документарни филм „Разлог због ког скачем је…“ води нас у свет деце и младих са аутизмом и њихових породица. Настао по мотивима истоимене књиге као унутрашњи глас тринаестогодишњег аутистичног дечака Наокија Хигашиде, допушта нам да се на тренутак приближимо ономе што виде и осећају они који су онемогућени да комуницирају, а преплављени су чулним сензацијама и емоцијама које не могу да поделе.

© Фото : Слободна зона„Разлог због којег скачем је...“
Шеснаеста Слободна зона позива на комуникацију и ослобађање од страха - Sputnik Србија
„Разлог због којег скачем је...“

Гагарин“ — прича о стамбеном блоку који је давних шездесетих година прошлог века за радничку класу на периферији Париза изградила КП Француске. У духу пријатељства две земље славни Јуриј Гагарин, први човек у свемиру, лично је 1963. године присуствовао отварању грађевине која је замишљена као симбол боље будућности за радничку класу. Редитељски пар Лиатар/Труил 2019. године затичу култну грађевину у неславном стању. У том стамбеном блоку коме прети рушење смештају филмску причу о шеснаестогодишњем Јурију. Шта бива са срушеним сновима и колико младост уме да сања, сазнаћете у 97 минута у које је стао читав свемир.

© Фото : Слободна зонаФилм „Гагарин“
Шеснаеста Слободна зона позива на комуникацију и ослобађање од страха - Sputnik Србија
Филм „Гагарин“

Из селекције Грин зон препоручујемо документарни екотрилер „Шума“. Од сибирске тајге, преко румунских шума, до прашуме у Перуу: концерни широм света зарађују милијарде долара од илегалне сече. Потрошачи Првог света радују се ниским ценама у продавницама столарије и намештаја, али би вероватно били шокирани када би знали порекло ове робе. Овај филм на узбудљив начин комбинује истраживачко новинарство и међународну шпијунажу и открива размере еколошког колонијализма широм света, али и у нашој непосредној близини.

Филмски портрет иконе светске књижевности „Тони Морисон: делови мене“ редитеља Тимоти Гринфилд-Сандерс настао је из серије интервјуа са самом Тони Морисон и још тринаест њених савременика, укључујући Опру Винфри, Анђелу Дејвис и Френ Лебовиц. Ово је јединствен филмски мозаик о књижевном делу прве афроамеричке добитнице Нобелове награде за књижевност.

Велика новина овогодишњег фестивала је приказивање филмског програма преко онлајн платформе KinoKauch (kinokauch.com), а програм фестивала се налази на сајту slobodnazona.rs.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала