„Ужасавајућа сведочења“: Хрватска полиција оптужена за зверско мучење, сексуално злостављање, пљачке

© AP Photo / Amel EmricХрватска полиција на граници
Хрватска полиција на граници - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватска полиција поново је оптужена за брутално поступање према мигрантима, а према њиховим сведочењима, осим пребијања и пљачкања, било је и сексуалних напада, објавио је британски Гардијан.

Највећа данска невладина организација за питања миграната ДРЦ документовала је низ бруталних одвраћања миграната са „балканске руте“, а најновији подаци односе се на период од 12. до 16. октобра, наводи се у тексту.

Гардијану су уступљене фотографије мучених миграната, као и медицински извештаји који потврђују тезу бруталности хрватске граничне полиције, а за које активисти НВО кажу да су шокантни.

„Сведочења жртава су ужасавајућа“, рекла је Шарлот Сленте, генерални секретар ДРЦ.

„Више од 75 особа за седам дана пријавило је нехумано понашање, тортуру, брутално пребијање али и сексуално злостављање“, додала је она.

Према наводима миграната насиље се догађало на граничном прелазу са Босном И Херцеговином код Велике Кладуше.

„Све особе које су разговарале с представницима ДРЦ имали су видљиве ране (модрице и посекотине), као резултат насиља које је наводно починила хрватска полиција. Према изјавама интервјуисаних жртава (с видљивим доказима повреда), потискивање с границе је укључивало брутално и изузетно насилно понашање, деградирајуће поступање, као и пљачку и уништавање личних ствари“, наводи се у извештају ове хуманитарне организације.

Једно од сведочења обухвата и изјаву о страхотном сексуалном злостављању. Како се наводи, 12. октобра група авганистанских миграната прешла је хрватску границу с подручја БиХ, код насеља Штурлић, а неуниформисани полицајац их је пресрео код Новог Села, позвао појачање и одведени су у полицијску станицу.

Два дана касније одведени су на суд, где им је речено да ће бити сведоци у случају против једног члана њихове групе, који је побегао а који је оптужен за насилно понашање према полицији.

Мигранти су испричали данској организацији како су их полицајци онда одвели на непознату локацију и убацили у комби где је већ било„десет наоружаних особа, обучених у црно, с прекривним лицима, у војним чизмама и са лампама на челу“.

Рекли су да им је тада одузет новац и да им је наређено да се скину сву одећу, осим доњег веша, и легну на под, лицем окренутим на доле.

У извештају се наводи да је тада почело зверско мучење миграната који су бичевани и ударани и рукама и ногама, што потврђују и извештаји лекара.

Мигрант са иницијалима М.К. тврди да га је један од присутних мушкараца сексуално злостављао користећи грану.

Мустафа Хоџић, лекар у Великој Кладуши, потврдио је да мигрант има ране по леђима и ногама, као и да постоје јасни знаци сексуалног злостављања.

Извештај садржи и сведочење пакистанског миграната, који детањно говори о наводном премлаћивању групе миграната укључујући и малолетнике.

О бруталности полиције на граници Хрватске са БиХ британски лист је већ неколико пута писао позивајући се на изјаве очевидаца али и претучених миграната. Тада је на површину изашло, према сведочењима миграната, да ни жене нису поштеђене  - гледале су како полицајци малтретирају мушкарце, а уз то су тучене или свлачене током контроле.

Гардијан подсећа да је откривен и велики скандал унутар ЕУ јер је откривено да су поједини званичници знали шта се дешава на граници Хрватске и БиХ, али да су намерно заташкали цео догађај.

Сада се поново, као и свих претходних пута тражи хитна реакција ЕУ. Хрватска полиција је сваки пут негирала апсолутно све оптужбе на свој рачун, што је и овај пут учинила.

„Министарство унутрашњих послова, по изношењу ових оптужби, одмах је покренуло одговарајуће провере навода јер нам је интерес и циљ, с једне стране, да отклонимо сваку сумњу у поступање хрватских полицајаца и, с друге стране, да сакционишемо и уклонимо неправилности, уколико је до њих дошло“, саопштено је из хрватског МУП-а.

Прочитајте још:

Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала