Народне страже победиле: Војска Црне Горе одустала од вежби на Сињајевини

Пратите нас
Начелник штаба Генералштаба Војске Црне Горе, пуковник Александар Пантовић, саопштио је да је извиђачки тим констатовао да се нијесу стекли услови за војну вјежбу уз гађања минобацачима на Сињајевини, те да ће коначна одлука бити донијета данас или сјутра.

Он је у Јутарњем програму ТВЦГ саопштио да ће Војска Црне Горе тамо наставити своје активности кад се за то стекну услови.

Пантовић је рекао да Војска мора да вјежба на својој територији, те да не желе да се конфронтирају с народом.

"Ми смо прекјуче извршили извиђање, констатовано је да се нијесу стекли услови за гађање и да то није могуће. Извјештај је достављен министру одбране и Савјету за одбрану и безбједност. Претпостављам да ће одлука бити доношена данас или сјутра. ВЦГ ће тамо наставити активности кад се за то стену услови. Кад сви услови буду задовољени ми ћемо наставити с реализацијом вјежбе", рекао је Пантовић, наводећи да они имају уставну и законску обавезу да раде.

Он је, говорећи о одлуци да полигон буде на Сињајевини, рекао да је процедура покренута на иницијативу Генералштаба 2013. Закључком владе формиран је тим који је дефинисао критеријуме за локацију.

"Основни критеријуми су да је локација у државној својини, да се задовоље безбједносни стандарди, дакле да локација буде удаљена од насељених мјеста, и трећа да земљиште буде маневарско, да могу вјежбе да се изводе", рекао је Пантовић, напомињући да су искључили у старту зоне националних паркова.

Подсјећа да је Министарство одбране 2018. године организовало округли сто на ову тему, те да су се тада појавиле само двије НВО које се баве заштитом природе.

"Било је доста грађана заинтересованих који су горе љети са стоком, у неколико наврата смо слали позиве за отворене разговоре. За ову вјежбу знамо више од годину дана. Врло транспарентно смо ушли у ову причу. Ми смо убијеђени да неће бити било какве штете", тврди Пантовић.

Абазовић: Речено — учињено, након једног састанка све се промјенило

„Речено — учињено, војне вјежбе на Сињајевини неће бити“, поручио је предсједник Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић.

Абазовић је то објавио на Твитеру након што је црногорско Министарство одбране објавило да се војна вјежба на Сињајевини одлаже „док се за њу не стекну услови“.

​„Значајна побједа грађана и еколошке Црне Горе. Након само једног јучерашњег састанка, све се промјенило. Зато је добро имати подршку наших међународних партнера. Идемо даље, чека нас још посла“, навео је Абазовић.

Прочитајте још: 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала