Алијев даје Јерменима културну аутономију, али о референдуму - ни говора

© REUTERS / OFFICIAL WEB-SITE OF PRESIDENT OПредседник Азербејџана Илхам Алијев
Председник Азербејџана Илхам Алијев - Sputnik Србија
Пратите нас
Азербејџански председник Илхам Алијев изјавио је да не искључује могућност културне аутономије Јермена у Нагорно-Карабаху, али да „о референдуму нема ни говора“.

„Постоје различите врсте самоопредељења и различити типови општина. На пример, може постојати културна аутономија. Видимо то на примеру развијених земаља Европе, када људи имају одређена права у својим општинама. Као и свуда у Азербејџану, међу Јерменима који живе у нашој земљи могу да буду такви контакти“, рекао је Алијев у интервјуу за јапански лист „Никеј“.

Лидер Азербејџана је искључио могућност настанка друге јерменске државе у Азербејџану.

„Међутим, никада нећемо дозволити стварање друге јерменске државе на територији Азербејџана. О томе нема ни говора. Једном речју, референдума никада неће бити“, рекао је Алијев у интервјуу за јапански лист „Никеј“.

Алијев је истакао да ће права и безбедност Јермена, који живе у Карабаху, бити у потпуности поштована.

„Током активне фазе сукоба, у више наврата сам говорио да су Јермени који живе у Нагорно-Карабаху – наши грађани. Њихова безбедност и права биће у потпуности осигурана, као што су и права других људи у Азербејџану“, рекао је председник.

Раније је премијер Јерменије Никол Пашињан изјавио да Јермени у Нагорно-Карабаху неће моћи да преживе под контролом Азербејџана.

Он је више пута позивао међународну заједницу да призна право Карабаха на самоопредељење.

Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала