Бањалучани негодују: Хоће ли нам неко улазити у куће да нас броји

© Фото : Срђан МишљеновићБањалучани носе маске и на отвореном
Бањалучани носе маске и на отвореном - Sputnik Србија
Пратите нас
Грађани Бањалуке махом су незадовољни због нових мера против ширења епидемије, али већина носи маске и поштујe правила и препоруке. Иако је такво понашање било карактеристично за читав период иза нас, овај град као и остатак Републике Српске бележи рекорде у броју новооболелих од ковида 19.

У Републици Српској из дана у дан расте број позитивних случајева корона вируса. Према последњим подацима регистровано је 387 новооболелих, што је рекорд од почетка епидемије. Од овог броја само је у Бањалуци регистровано 127 случајева.

Како би се зауставио тренд лоше епидемиолошке ситуације, Штаб за ванредне ситуације Републике Српске пооштрио је мере. Једна од њих је обавеза ношења маски и на отвореном, са изузетком млађих од 7 година и особа са посебним потребама. Уведена је и забрана окупљања више од 10 особа у смислу приватних окупљања, односно 50 када је реч о јавним.

Упркос томе што је епидемиолошка ситуација још под контролом, премијер Радован Вишковић, изјавио је да не искључује могућност увођења полицијског часа уколико ситуација измакне контроли.

© Фото : Спутњику уступио Срђан МишљеновићУ Републици Српској обавезно је ношење маски и на отвореном.
Бањалучани негодују: Хоће ли нам неко улазити у куће да нас броји - Sputnik Србија
У Републици Српској обавезно је ношење маски и на отвореном.

Бањалучани незадовољни новим мерама

Према речима дописника Новости из Бањалуке Срђана Мишљеновића, одлуку о ограничењу окупљања на 10 људи грађани су дочекали са незадовољством пре свега због тога што креће сезона слава, па се, како каже, питају хоће ли им неко улазити у куће да их броји.

„Ситуација је још под контролом, али да постоји неко незадовољство грађана због тих мера, постоји. Поготово се то односи на то што је овде кренула кампања за локалне изборе који се одржавају 15. новембра. Политичари су већ имали разна окупљања, често се види на њиховим налозима на друштвеним мрежама где по њих 50, 60 људи седи без маске, не пазе се и слично. А онда се опет за грађане доносе неке мере које нису свима прихватљиве“, каже Мишљеновић.

Што се тиче здравственог система Републике Српске, он је, према речима нашег саговорника, за сада стабилан и подноси већи број пацијената, а спремне су и ковид болнице.

„Нажалост, повећава се број заражених у читавој БиХ. Јуче је било 1.000 позитивних, а очекује се да ће се и данас тај број пребацити. Босна и Херцеговина је пребацила укупно 1000 умрлих. У Републици Српској је до сада преминуло 348 особа код који је потврђен вирус корона. Под здравственим надзором тренутно је око 6.500 особа. На Клиничком центру је смештено 130, а у општим болницама 230 пацијената. То је нека слика за сада“, наводи овај новинар.

Поштовање мера - и црно и бело

Слика на улицама Бањалуке према сведочењу Мишљеновића је и црна и бела када је реч о поштовању епидемиолошких мера. Већина људи носи маске на отвореном, али лепо време погодује великом броју људи у баштама кафића у којима се маске не носе.

© Фото : Спутњику уступио Срђан МишљеновићВећина грађана Бањалуке носи маске на отвореном, док у кафићима не поштују ову меру.
Бањалучани негодују: Хоће ли нам неко улазити у куће да нас броји - Sputnik Србија
Већина грађана Бањалуке носи маске на отвореном, док у кафићима не поштују ову меру.

Епидемиолози и овде за пораст оболелих окривљују приватна окупљања и прославе, али Мишљеновић тврди да су се грађани из свих сфера друштва опустили и кренули са неким нормалним животом, јер је свима досадило да живе под стакленим звоном.

„Што кажу епидемиолози, вирус је ту, мера се треба придржавати. А сад, како ће и да ли ће се ширити, и да ли ће доћи до затварања објеката, тога за сада нема. Наш ресорни министар здравља је рекао да се за сада не размишља о затварању школа. А премијер Вишковић је рекао да ако ситуација измакне контроли није нереално да се уведе и полицијски час. Тако да постоји могућност и те опције ако би се све отело контроли и ако бисмо имали баш неке огромне цифре“, објашњава наш саговорник.

Школе и вртићи одолевају

Мишљеновић истиче и да је ситуација у школама и вртићима веома добра, јер се пре свега наставници придржавају правила. Настава се одвија у мањим групама уз скраћене часове, тако да корона вирус за сада не представља проблем.

Слободан Стошић, лекар из Бањалуке, сматра да међу грађанима Републике Српске за сад нема панике. Нове бројке изазивају нелагоду, али су грађани, према његовом мишљењу, и раније поштовали мере, као што их се и сада придржавају.

© Фото : Спутњику уступио Срђан МишљеновићБањалучани у време корона вируса
Бањалучани негодују: Хоће ли нам неко улазити у куће да нас броји - Sputnik Србија
Бањалучани у време корона вируса
„Ја сам и јуче и данас ишао кроз град, и сви почев од млађих па до пензионера носе маске и на отвореном. Ако и видите да неко не носи маску, то су више млађе особе, они који иду у школу и крећу се у групицама. И раније су грађани јако поштовали оне мере које је струка и доносила и препоручивала. То се види и по продавницама,  у банкама, свуда где постоје редови“, каже Стошић.

Слава само за најужи круг породице

Због новонастале ситуације већина његових познаника ће крсну славу обележити само у најужем кругу породице. Он слави Аранђеловдан, али га обележава у дому свог оца који живи у Македонији, а тамо је, како каже, донет закон према коме слави може да присуствује само четири особе које нису из домаћинства. За прекршај овог правила предвиђена је драстична казна.

Стошић се осврнуо на чињеницу да је у Федерацији БиХ забележен драстично већи број заражених корона вирусом у односу на РС, али с обзиром на чињеницу да људи циркулишу читавом земљом, он очекује пребацивање заразе са обе стране.

„И тамо су скоро истe мере. Е сад, да ли су овде људи дисциплинованији или нису, то стварно не знам. Али постоје неки делови Федерације где стварно има пуно заражених. Има и великих скупова. Да ли то људи раде из револта или из нечег другог, не знам. Bило је и музичких скупова са пуно људи који се не крију. Свира човек, њих 500 тамо, и то се објављује по интернету и свуда“, тврди Стошић.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала