Лајчак изнео своје виђење какво ће бити решење косовског питања

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICМирослав Лајчак
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија
Пратите нас
Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас да ће решење косовског питања бити болни компромис.

Лајчак је то рекао на специјалном онлајн панелу „Београд–Приштина, нема решења без поверења“, у оквиру Београдског безбедносног форума, на којем учествују и председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти, којима је захвалио на посвећености дијалогу и томе што некада примају и тешке критике код куће.

Лајчак истиче да свеједно „на правој страни историје“ и да ће историја то препознати.

Бриселски званичник такође је рекао да је нормализација односа Београда и Приштине важан елемент у решавању изазова у региону и да је поента да се постигну три циља - нормализовање односа, постизање решења на европским вредностима и нормама како би се регион приближио европској будућности, као и да цео процес допринесе регионалној стабилности.

„То није лак процес, решење ће бити болни компромис, али ће бити вредно тога“, рекао је Лајчак.

Без мира, како је истакао, не може бити решења за многе регионалне проблеме, ни одрживог мира без партнерства и поверења, што се односи на све сфере живота, од економије до напретка.

Питање је, каже, како може да се постигне мир и изгради поверење.

Један од начина је помирење, каже Лајчак и наводи да цео регион мора да се суочи са болном историјом из које мора и да се научи.

Треба, како је рекао, свака страна да открије истину и да сноси последице, без обзира на то колико ће бити болне.

„Али то морају да ураде експерти, историчари и правосуђе... Оставите историју историчарима, а процесе правосуђу. То није посао за политичаре, они морају да се фокусирају на данашње проблеме, а не да капитализују од прошлости“, рекао је Лајчак.

Друга ствар је европска будућност, рекао је Лајчак и навео да земље Западног Балкана имају и заједничку будућност, а то је европска будућност.

Лајчак је рекао да сваки лидер на Балкану, када се суочава са неким проблемом, мора да размисли да ли му корак који ће предузети води ка ЕУ или не.

„Искрено, не мислим да се лидери питају то довољно често, јер да то чине, били би ближе ЕУ“, рекао је Лајчак.

Навео је да је европска перспектива често „мутна“ и да су и земље ЕУ опрезне кад је реч о проширењу, али да се мора доћи до тога да земље ЕУ схвате да је проширење добро, а да земље кандидати схвате да је европска перспектива блиска будућност, а не далеки сан.

„Мој одговор је тежак рад“, рекао је Лајчак.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала