Мира Карановић и Мики Манојловић поново заједно у новој улози

© Фото : Моника ХусарПредраг Мики Манојловић и Предраг Поповић
Предраг Мики Манојловић и Предраг Поповић  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Филмски центар Србије (ФЦС) основао је Уметнички савет задужен за унапређење кинематографије и аудиовизуалних делатности. За чланове савета су именовани глумци Мирјана Карановић и Предраг Мики Манојловић, редитељ и публициста Ђорђе Кадијевић, директор фотографије Предраг Поповић и директор ФЦС Гордан Матић.

Улога Уметничког савета – унапређење кинематографије

Уметнички савет ће помагати у изради програма рада са циљем унапређења продукције и дистрибуције филмова, као и међународне сарадње.

„Улога Уметничког савета је јако важна, пре свега стратешки. Имамо заиста еминентне чланове, чија имена, референце, искуства и знања не значе само у Србији, већ и ван наших граница. Јако ми је драго што су ови људи пристали да буду део нашег тима и део креирања културне политике на овим просторима у области кинематографије. Мислим да ће њихова реч и мишљење оставити дубок траг у блиској будућности рада Филмског центра Србије“, изјавио је Гордан Матић, на чију иницијативу је и основан савет.

© Фото : Моника ХусарГордан Матић и Мирјана Карановић
Мира Карановић и Мики Манојловић поново заједно у новој улози  - Sputnik Србија
Гордан Матић и Мирјана Карановић

Покушаћемо да објаснимо шта треба поправити

Мирјана Карановић сматра да могу својим мишљењем, сугестијама и предлозима да унапреде рад Филмског центра Србије.

„Можемо да помогнемо ауторима и уопште целој нашој кинематографији да ступи на следећи ниво за који мислим да имамо потенцијала. Као заљубљеници у филм и као особе желимо да наша национална кинематографија буде што успешнија и да достигне ниво неких квалитетних малих кинематографија у Европи и свету. Мислим да наш савет може да има корисну улогу“, истакла је позната глумица након данашње конститутивне седнице у Филмском центру Србије.

Глумац Предраг Мики Манојловић казао је да ће покушати да објасне шта би могло да се унапреди у кинематографији.

„Нас пар ту смо жилави људи, маратонци и покушаћемо својим ауторитетима да објаснимо шта би још могло да се поправи у стварању филмова, раду Филмског центра, биоскопске мреже. Важност и пробојност филма као медија је огромна, а култура је стратешко питање, подједнако важно као струја, вода или нафта“, рекао је Манојловић.

Уметнички савет Филмског центра Србије чине директор и четири члана, које Управни одбор именује из реда афирмисаних стручњака из области кинематографске и аудиовизуелне делатности, узимајући у обзир предлоге установа, стручних удружења и асоцијација у области кинематографије и аудиовизуелне делатности, који су дати на позив директора.

Мандат чланова савета траје годину дана, са могућношћу поновног избора.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала