Најбоља уметничка дела фоторепортера на међународном конкурсу „Андреј Стењин“ /фото, видео/

© Фото : Sean Steininger, StenincontestФотографија америчког фотографа Sean Steininger „Круг живота", конкурс Андреј Стењин категорија „Моја планета“
Фотографија америчког фотографа Sean Steininger „Круг живота, конкурс Андреј Стењин категорија „Моја планета“  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Међународно такмичење фоторепортера „Андреј Стењин" прогласило је победника главне награде Гран-при за 2020. годину током онлајн церемоније одржане у мултимедијалном прес-центру медијске групе „Русија севодња“, која је организатор такмичења. У такмичењу је учествовало пет континената и 75 земаља.

Победник такмичења је шпански фотограф Луис Тато за фотографије под називом „Терористички напад у хотелу ДуситД2“, које су сажето и сликовито документовале трагични догађај на територији хотелског комплекса у Најробију у јануару 2019. године.

Луис Тато је вишеструки лауреат награде „Стењин".

„Већ сам три пута био добитник награде на Међународном такмичењу фоторепортера Андреј Стењин и сваке године се поново пријављујем за учешће, јер ми даје прилику да испитам своје границе и побољшам професионалне вештине. Припрема рада за такмичење, подношење пријаве, чекање резултата и коначно добијање оцене од реномираног међународног жирија је фантастично искуство", рекао је Тато.

На конкурсу су објављене награде за лауреате за 2020. годину. Сви победнички радови су били врхунске визуелне лепоте.  Преко поруке коју носи фотографија млади фоторепортери желе да изразе и схвате највеће проблеме нашег доба, од друштвених и политичких сукоба до еколошких проблема. По њиховом мишљењу, лепота садржи огромну хуманистичку силу и заиста може спасити свет.

У номинацији „Најновије вести“ прво место припало је рационалној и продорној фотографији независног фоторепортера из Велике Британије Линзи Билинг „Сахрањена правда“. На фотографији је тело жртве као део масовне кампање за борбу против дроге на Филипинима.

На првом месту се нашла фотографска прича Француза Џофреј Гијемарда „Јужна граница“ која говори о дугом путу миграната из Централне Америке, Хаитија, Африке, Кубе до њиховог „америчког сна“ - америчке границе, иза које, по мишљењу аутора, траже спас од злочина и насиља у својим земљама.

Фотографија „Живот на ивици" репортера из Калкуте Сумита Сањала снимљена је на граници живописне лепоте и документарног филма о становницима острва Мусуни, представљена је у номинацији „Моја планета“.

У овој номинацији победу су извојевале фотографије хронике Воркуте „Главни град нестајућег света“ Руса Сергеја Паршукова.

У спортској номинацији, најбољи рад била је визуелна фантазија турске фотографкиње Шебнем Кошкун, чија је хероина, фридрајвер из Турске Сахика Еркумен, настала током тренинга у пећини Гилиндире на југу земље

Међу серијама фотографија у овој номинацији победу је однела фото прича руског новинара Павела Волкова о Алексеју Талају, који је у детињству преживео пожар настао услед артиљеријског гранатирања. Његов живот је испреплетан његовом снагом и чврстином духа. 

У номинацији „Портрет. Херој нашег доба“ прва места су заузели фоторепортери из Русије и Италије. Победник у појединачној категорији била је фотографија Руса Јурија Смитјука „Острво Врангел“, чији је јунак, истраживач резервата острва Врангел Павел Кулемејев, ухваћен у свом „природном станишту“.

Међу причама, најбоља је била прича италијанског новинара Данила Гарсије Ди Мео „Кватрани". Деца земљотреса“ о младим становницима града Л'Акуила, уједињених у духовни идентитет са земљотресом који се догодио у њиховом детињству.

Целокупан списак награда конкурса-2020 је објављен на сајту stenincontest.ru/stenincontest.com.

Традиционално, у оквиру такмичења, установљене су посебне награде за учеснике. Додељене су награде за радове у три номинације: „Главне вести“, „Моја планета“ и „Портрет. Јунак нашег доба “. Партнери у номинацијама били су водећи међународни медији попут Уједињене шангајске медијске групе, Интернет портала новина „Чајна Дели“ и Арапског информативног холдинга „Ал-Мајадин ТВ“, као и једна од највећих хуманитарних организација на свету Међународни комитет Црвеног крста.

Најбоље номинације су биле: појединачна фотографија „Покопана правда“ Линзи Билинг (Велика Британија) и серија фотографија „Ебола: ДР Конго“ Џона Веселса (Јужна Африка), које су добиле и посебну награду Међународног комитета Црвеног крста „За хуманитарну фотографију“ у номинацији „Главна вести ".

Фотографија „Црна плима у Бразилу“ фоторепортера Леонарда Малафаја Алвес (Бразил), награђена је специјалном телевизијском наградом Ал-Мајадин у категорији „Најновије вести“, „Живот на ивици“ индијског новинара Сумит Сањаја, коју је Уједињена Шангајска медијска група високо оценила у номинацији „Моја планета“, као и серија „Кватрани. Деца земљотреса“ Данила Гарсија Ди Мео (Италија), којој је додељена специјална награда интернет портала „Чајна Дејли“ у номинацији „Портрет. Јунак нашег доба“.

Такмичењем „Стењин“ традиционално ће започети и међународна изложбена турнеја радова победника чим се укину ограничења изазвана пандемијом. До тада, фотографије победника 2020. године могу се видети у он-лајн формату, на платформи виртуелне галерије, као и на медијима партнера конкурса. https://www.kunstmatrix.com/en/stenin-contest

О конкурсу

Међународно такмичење фоторепортера Андреја Стењина, које организује Међунардона информативна агенција „Русија севодња“ под покровитељством Комисије Руске Федерације у сарадњи са организацијом УНЕСКО, има за циљ да подржи младе фотографе и скрене пажњу јавности на задатке савременог фоторепортера. Ово је платформа за младе фотографе, талентоване и отворене за све новине, који нам скрећу пажњу на људе и догађаје у нашој близини.

У 2020. години информативни партнери такмичења су: информативни портал Вести.Ru, руски државни ТВ канал „Россия-Культура“.

Међународни медијски партнери на такмичењу били су: новинска агенција и радио Sputnik, новинска агенција Askanews, медијски холдинг  Independent Media, новинска агенција Notimex, новинска агенција ANA,, RT, Shanghai United Media Group (SUMG), интернет портал China Daily, интернет портал The Paper, медијска мрежа Al Mayadeen, новинска агенција Prensa Latina, новинска агенција News1, интернет портал DBW, новински портал Brasil247.

У статусу индустријских партнера, такмичење подржавају часопис «National Geographic Россия», портал  Russian Photo, портал Photo-study.ru, школа фотографије «Академия фотографии», информациони портал YOung JOurnalists, часопис Fotoargenta, Клуб фотожурналистики Нью-Дели, часопис Enfoque Visual, часопис LF Magazine, међународна партнерска платформа фестивала PhotON.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала