Помажу ли и колико маске код короне: Велико истраживање у Јапану

© AP Photo / Luca BrunoЕпидемија вируса корона
Епидемија вируса корона  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Научници из Института за медицину Токијског универзитета данас су објавили резултате важне студије о ефикасности маски у заштити од вируса корона, коју су спровели у сарадњи са стручњацима универзитета Кејо и Медицинског центра у Сендају.

Реч је о јединственој студији, првој у свету у којој није просто праћено ширење било којих капљица и аеросоли избачених приликом кашљања већ је у симулацији кашљања заиста коришћен вирус корона, преноси РТС.

Наиме, унутар херметички затвореног стакленог сандука узорци вируса избацивани су из уста једне лутке брзином којом се шире капљице када људи кашљу ка лицу друге лутке, у чијим устима се налазило силиконско црево с мерним уређајем, причвршћено за машину за вештачко дисање која је увлачила ваздух с вирусом у то црево.

Резултати истраживања које је предводио професор Јошихиро Каваока показују да ако особа која кашље не носи маску, обичне памучне маске на раздаљини од пола метра просечно смањују количину вируса који се удише за само 17 одсто (када су капљице у питању) и 37 одсто (када су у питању суви аеросоли), док хируршке маске имају бољи резултат у смањењу преноса, спречавајући око 47 одсто капљица, односно 50 процената аеросола.

Најбоље се показала маска типа Н-95, која је редуковала количину удахнутих капљица за 57 и аеросоли за 86 посто, док је њен подтип који не оставља никакав отвор постранце смањио пренос за читавих 79, односно 90 одсто.

Међутим, у случају да особа која кашље носи маску а прималац не, резултати у заштити су знатно бољи - памучне маске елиминишу 76 посто капљица и 57 одсто аеросола, хируршке маске спречавају ширење 73 процента капљица, односно 58 одсто аеросоли, док лабавија врста Н-95 редукује око 95 процената и једних и других.

Ефикасност маски опада ако се не ставе правилно 

Када је маска Н-95 снажно пријањала уз лице вирус уопште није доспео до друге особе на раздаљини од пола метра.

Тако је и ова јапанска студија показала да маске не могу да оне који их носе потпуно заштите од зараженог који кашље без маске и да, у смислу превенције, маске много више значе ако их носе они који имају вирус. 

Треба имати на уму да, иако вирус прође маску и дође до заразе, ток болести може бити знатно лакши јер особе које носе маске уносе мању количину вируса од оних које их не носе.

Јапански научници зато упозоравају да маске помажу, али не пружају потпуну сигурност од вируса корона којим је до сада у свету званично заражено више од 40 милиона људи ако их носи само једна особа у затвореном простору, али да степен заштићености драстично расте када маске носе све особе, нарочито ако је реч о хируршким и маскама Н-95.

Они, такође, наглашавају да ефикасност маски опада ако нису правилно постављене на лице.

Детаљи истраживања могу се видети у интернет издању америчког научног часописа из области микробиологије „mSphere“.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала