Путин о Наваљном: Да су власти хтеле да га отрују, не би га слале на лечење у Немачку

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoРуски блогер и лидер опозиције Алексеј Наваљни
Руски блогер и лидер опозиције Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија би могла да истражи околности инцидента са блогером Алексејем Наваљним, али партнери јој не достављају податке, изјавио је председник Русије Владимир Путин на заседању дебатног клуба „Валдај“.

Он је подсетио на изјаве да су у анализама Наваљног наводно „пронађени трагови ‘Новичока’, озлоглашеног и већ познатог свима у свету“.

„Говорили смо: дајте нам биолошки материјал и званични закључак како бисмо могли да то даље истражимо и да бисмо имали формално-правне основе за покретање кривичног поступка“, рекао је Путин.

„Али они не дају ништа! Како то објашњавате, зашто? Без објашњења“, додао је он.

Руски блоге и опозиционар Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Москва: Неосновани закључци извештаја ОЗХО о Наваљном

Он је додао да уколико би власти желеле некога да отрују, мало је вероватно да би га послали на лечење у Немачку.

„Уколико би лице о коме говорите власти, заиста, у сваком случају, желеле да некога отрују, тешко да би га послале на лечење у Немачку. Зар не?“, истакао је Путин. 

Руски председник додао је да је лично наложио тужилаштву да дозволи блогеру Алексеју Наваљном да одлети у Берлин на лечење.

„Одмах, чим ми се супруга овог грађанина обратила, одмах сам наложио тужилаштву да провери могућност да оде на лечење у иностранство, имајући у виду да су могли и да га не пусте, с обзиром на ограничења везана за судску истрагу. Имао је ограничења за путовања“, објаснио је председник.  

„Али ипак сам затражио Генерално тужилаштво да му дозволе да се то учини и он је отишао“, додао је руски лидер.   

Инцидент са Наваљним

Наваљном је 20. августа позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску. Опозициони лидер превезен је у болницу, где је пао у кому. У почетку се претпостављало да је Наваљни отрован нечим што му је сипано у чај на аеродрому.

Лекари болнице у Омску су потом саопштили да му је здравствено стање стабилно и да, према резултатима обављених испитивања, код Наваљног нису пронађени знаци тровања, можданог удара, инфаркта, инфекција, нити вируса корона.

На захтев породице, блогер је 22. августа из Омска пребачен на клинику у Берлину. Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“. Лекари су 7. септембра пробудили Наваљног из коме.

Од Русије се захтева да спроведе истрагу, а званична Москва инсистира на томе да јој Берлин достави информације у вези с Наваљним.

Немачка клиника „Шарите“ саопштила је 23. септембра да је он отпуштен из болнице

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала