Шест мера тренутно на снази у Србији

Пратите нас
Кризни штаб Владе Србије за сузбијање ширења корона вируса од почетка епидемије неколико пута је уводио и укидао мере, а након данашње седнице иако се очекивало, нове, строже мере нису донете, а акценат је стављен на ригорозну примену постојећих. Тренутно је у Србији на снази шест мера.

Обавезно ношење маски у затвореном, на отвореном препоручено

Ношење маски је обавезно у затвореним просторима, градском превозу, док се грађанима препоручује да маске носе и на отвореном.

Тамо где, на отвореном, није могуће одржати физичку дистанцу, на пример у редовима, ношење маске је обавезно.

Казна за неношење маске у градском превозу је 5.000 динара, а контролу спроводи санитарна инспекција Министарства здравља. 

Држање физичке дистанце

У затвореном и на отвореном треба држати физичку дистанцу од најмање 1,5-2 метра.

Физичку дистанцу мора држати и публика на културним и другим манифестацијама и представама, као што су биоскопи и позоришта. 

Забрањено окупљање више од 30 особа

Локалним самоуправама забрањено је да дају специјалне дозволе за организацију различитих окупљања.

Забрањена су јавна окупљања више од 30 особа на целој територији Републике Србије, на јавним местима у затвореном и отвореном простору. Растојање између присутних мора бити најмање 1,5 метар, односно на свака четири квадрата може бити присутна једна особа.  

Журке, свадбе и друге приватне прославе апострофиране су као најопаснија места за преношење заразе. Препоручено је да се и предстојеће славе обележавају у кругу породице и уз придржавање епидемиолошких мера. 

Ограничено радно време

Угоститељски и трговински објекти не смеју да раде после 23 сата. До недавно је угоститељским објектима који имају башту био дозвољен рад до један сат после поноћи. 

У кафић се мора ући са маском, која се може скинуди када се седи за столом. Ако се иде у тоалет или се објекат напушта, маске поново мора да се стави.

После 23 сата могу радити апотеке и поједине пумпе. 

Обавезан негативан тест за грађане који долазе из региона 

Странци који долазе из Хрватске, Бугарске, Румуније и Северне Македоније морају имати обавезан пи-си-ар тест приликом уласка у Србију, и то не старији од 48 сати.

Надзор за путнике повратнике

Сви грађани Србије који се по путовању враћају у земљу налазе се под здравственим надзором. На порталу е-Здравље треба да се пријаве, ураде тест самопроцене и воде рачуна о променама здравственог стања током десет дана.

Уколико добију симптоме ковида-19, треба да се јаве у ковид абуланту.

Јуче је у Србији забележено 512 нових случајева коронавируса, што је рекорд од почетка епидемије у марту ове године.

На болничком лечењу је 490 особа, а стручни штаб страхује да би могло да дође до убрзаног ширења коронавируса у Србији, наводи РТС.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала