Тим Здравка Кривокапића: У попису остају вера, језик и нација

© Sputnik / Никола БижићЗдравко Кривокапић
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија
Пратите нас
Предлог Центра за демократску транзицију (ЦДТ) да се приликом пописа становништва планираног за наредну годину не прикупљају подаци о националној и религијској припадности и о језику, није прихватљив мандатару Здравку Кривокапићу, саопштено је „Дану“ из његовог експертског тима.

Иницијатива је упућена Кривокапићу, као и председницима државе и Скупштине Милу Ђукановићу и Алекси Бечићу, али и одлазећем премијеру Душку Марковићу.

Такође, предлог је упућен и председници Савета статистичког система Весни Караџић, директорици Управе за статистику (Монстат) Гордани Радојевић и свим шефовима посланичких клубова у Скупштини.

„Дану“ су из Кривокапићевог тима казали да попис становништва није ни егзистенцијални проблем, ни изборни реванш, већ релативно прост статистички поступак, којим се више никада не сме манипулисати у политичке сврхе.

„Некорисно је у овом озбиљном и историјском тренутку тражити решења која никада нису предлагана за владавине Демократске партије социјалиста, тим пре што ће се током наредног пописа грађани напокон моћи слободно изјаснити о свом идентитету, што им нико свестан значења демократских начела не би смео ускраћивати. Ако би поступила по овом предлогу, Црна Гора би представљала редак изузетак у Европи, а статистичку науку лишила би вредних података. Још горе, тим чином била би директно угрожена права мањинских народа и мањинских религијских заједница, док би институт афирмативне акције у потпуности изгубио смисао, резултујући потенцијалном дестабилизацијом и незадовољством”, сматрају у експертском тиму Здравка Кривокапића.

Они наглашавају да је сва пажња мандатара у овом тренутку усмерена на успешно окончање преговора о саставу нове владе, „без којег се не можемо суочити са озбиљним кризама које је одлазећа власт изазвала или нестручним чињењем допустила“.

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић казао је у изјави за „Дан“ да је општеприхваћено и важеће правило у Црној Гори да нико није дужан да се изјашњава о својој националној, верској, политичкој или било којој другој припадности, али и да нико нема права да некоме ускрати право да се по питању било које своје припадности или посебности изјасни уколико то жели.

Аналитичар и члан Кривокапићевог експертског тима Бошко Вукићевић казао је за Ин4с да је запањујућа и у извесној мери и скандалозна аргументација појединаца о томе како на наредном попису грађани неће бити у прилици да се изјашњавају слободно.

„Не сећамо се сличних реакција датих ентитета у ранијим приликама одржавања пописа становништва, тј. под влашћу вишедеценијске диктатуре, када су многи људи били под несносним притиском, претњама и уценама да би се на пописима изјашњавали другачије од онога како су желели. Дакле, уврнута логика покретача иницијатива о одлагању или измени суштине пописа подразумева да је под диктатуром слобода мишљења и изражавања већа него у условима свргнуте клептократије и ослобођеног друштва. Такав приступ проблематици је, најблаже речено, апсурдан“, истакао је Вукићевић.

Према његовим речима, иницијатива одређених невладиних организација о ускраћивању права грађанима на изјашњавање о њиховој националној припадности, језику и вероисповести представља негацију саме суштине демократије.

„Такве НВО, којима је у природи посла управо промоција слобода, демократских вредности и владавине права, наведеним цензорским иницијативама заправо негирају себе саме, тј. оно чиме би, макар на папиру, морале да се баве. Заиста, није јасно на који начин промовисање цензуре и ускраћивање права грађанима на слободу изјашњавања може 'оснажити поштовање Устава' и 'олакшати, подупрети и оснажити државне политике'? Напротив, управо је слобода изражавања, изјашњавања и успостављање демократских принципа оно што суштински треба да усмерава државне политике. Принцип који заговарају наведене НВО је заправо принцип затирања и негирања демократије”, истакао је Вукићевић, уз закључак да такве иницијативе немају перспективу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала