Брисел практично поручио Србији: Санкције Русији, па отварајте њихове канцеларије до миле воље

CC0 / Pixabay / ЕУ Русија
ЕУ Русија - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Став коју је ЕУ пренела Србији поводом отварања канцеларије Министарства одбране Русије у Србији, војнополитички аналитичар Митар Ковач тумачи као индиректну поруку - радите шта хоћете, али ћете морати да урадите као и ЕУ, односно, да уведете санкције Русији.

Порука је и сама чињеница да нас је „опоменуо“ портпарол високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Петер Стано, а поводом отварања канцеларије Министарства одбране Русије у Београду. Он нас је подсетио да смо себи поставили европске интеграције као стратешки приоритет и да у складу са тим очекују да постепено усклађујемо спољну политику са државама чланицама ЕУ које су увеле санкције Русији, тврди Ковач.

Брисел тражи да Србија уведе санкције Русији

 „У ЕУ на то представништво не гледају добронамерно и они ће обичну војно техничку сарадњу Србије и Русије ставити у политички контекст. Одатле и подсећање из ЕУ да Србија временом мора да усагласи своју спољну политику са њиховом  спољном и одбрамбеном политиком што значи да све оно што је у супротности са том политиком, мора да буде елиминисано,“ наводи Ковач.

Наш саговорник верује да ће Брисел од Београда у некој блиској будућности затражити и да смањимо сарадњу са Русијом или чак да је потпуно укинемо.

„У ком моменту ће се то десити тешко је и незахвално процењивати али сигурно је да на дуже стазе неће поздравити овакву једну сарадњу. Они нису добронамерно гледали ни на куповину неких борбених система из Русије на основу којих се нова канцеларија и отвара,“ наводи Ковач уз процену да ће се притисак на Србију са Запада у будућности и појачати.Како се буду заоштравали односи европских земаља и НАТО-а према Русији, очекивано је да ће од нас тражити да уведемо санкције према Русији. Можда ће захтевати и да учествујемо у елиминацији те такозване „руске претње“ на Балкану,“ уверен је Ковач.

ЕУ нема ни право да условљава

Политиколог Драгомир Анђелковић каже да докле год не постанемо чланица ЕУ нико нема право, па ни они, да од Србије траже било шта, па ни да уведемо санкције Русији.

„Србија као кандидат за улазак у ЕУ дужна је да хармонизује своју спољну и безбедносну политику до тренутка уласка у ЕУ. Значи, не постепено, не сукцесивно и не сада, већ до тренутка - па то нек буде и 24 сата до уласка у ЕУ. Свакако је тај моменат сувише далеко с обзиром да смо од Немачке чули да Србији нема уласка у ЕУ без признања Косова. А колико знам, ми то не прихватамо. Тако да је прича о уласку у ЕУ поново стављена ад акта“, објашњава Анђелковић.

Гледано из тог угла, он сматра да на захтеве ЕУ треба гледати крајње релативно, и не треба чинити никакве уступке. Стано је додао и да, што се тиче војне сарадње између европских земаља, она мора да буде у складу са војним споразумима.

Подсетимо, српско Министарство одбране саопштило је да је покренута законом предвиђена процедура о отварању представништва Министарства одбране Русије у Србији, у складу са споразумом Владе Србије и Владе Русије.

“Циљ оснивања представништва Министарства одбране Русије је пружање подршке и брже решавање питања везаних за војно-техничку помоћ, као и војну и војно-техничку сарадњу, у складу са споразумом између Владе Србије и Владе Русије о војно-техничкој сарадњи”, наведено је у саопштењу.

Министарство је закључило да је споразум потписан на основу договора председника Србије и Русије Александра Вучића и Владимира Путина.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала