Како су анкете превиделе „скривене Трампове гласаче“ и зашто Бајден није сигуран победник

© AP Photo / Evan VucciАмерички председник Доналд Трамп на првом предизборном митингу пошто се излечио од вируса корона
Амерички председник Доналд Трамп на првом предизборном митингу пошто се излечио од вируса корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Доналд Трамп ће вероватно освојити најмање 270 електорских гласова или чак и више, предвидео је у среду Роберт Кахали из „Трафалгар групе“. Амерички истраживачи јавног мњења коментарисали могућност победе актуелног председника услед медијских тврдњи да је победа Џоа Бајдена извесна.

Иако кандидат за председника Демократске странке Џо Бајден и даље води са великом разликом у америчким националним истраживањима, „Трафалгар група“, компанија за политичка испитивања и анкете са седиштем у Атланти, открила је да многи амерички истраживачи превиђају „углавном скривено Трампово бирачко тело“, јер се многи конзервативци и председникове присталице плаше отвореног подржавања Доналда Трампа.

Пре четири године, „Трафалгар група“ је предвидела победу Доналда Трампа у Пенсилванији, Флориди и Мичигену, упркос томе што је већина националних истраживања указивла да је Хилари Клинтон имала велику предност у тим државама.

Зашто Демократе не могу да победе

„Конзервативци са добрим разлогом задржавају за себе своја про-Трамповска гледишта. Ово је постало друштво у којем Трампове присталице могу бити отпуштене, вређане, малтретиране, осрамоћене, а понекад чак и нападнуте, често некажњено. Није ни чудо што се Трампове присталице држе 'ниског профила'“, каже др Николас Вади, ванредни професор историје на „Сани Алфред“ универзитету.

Иако Си-ен-ен, „Њујорк тајмс“ и други мејнстрим медији трубе о поразу актуелног председника на предстојећим изборима на основу података анкета, ситуација јако подсећа на председничку трку 2016. године у којој је Хилари Клинтон сматрана извесном победницом, додаје професор.

​„Анкете на терену изгледају готово потпуно исто као и на прошлим председничким изборима – демократа ужива малу предност, обично у границама грешке“, примећује он.

Ипак, ове године ситуацију погоршавају пандемија корона вируса, расни нереди и распрострањеност гласања путем поште, због чега неки људи сумњају у поузданост анкета у мејнстрим медијима.

„Многи републиканци гнушају се медија и зато не би требало да буде изненађење да не желе да учествују у анкетама Си-ен-ена. Последња таква анкета дала је Бајдену предност од 16 поена на националном нивоу“, примећује Вади.

​„Наравно, ништа од овога не значи да је у праву 'Трафалгар' који предвиђа тесну победу Трампа у већини неопредељених држава. Сваки избори подразумевају другачије бирачко тело, а овогодишње бирачко тело биће другачије него икада! Упркос томе, требали бисмо озбиљно схватити 'Трафалгарову' прогнозу, с обзиром на њихове досадашње резултате. Напоменућемо да кладионице дају Трампу много веће шансе за победу него анкетари – близу 40 одсто. Мој савет Демократама је да ништа не узимају здраво за готово“, рекао је он.

Трампове снажне поруке

Ситуација је симптоматична на тренутној политичкој сцени у Сједињеним Државама, каже Даниел Мекадамс, извршни директор Института за мир и просперитет „Рон Пол“.

„Председник Трамп је био једна од политичких личности која је највише поделила јавност у последњих неколико деценија. Његов бомбастичан стил осрамотио је многе његове савезнике а разбеснео непријатеље. Многи Американци оклевају да отворено прихвате такву фигуру поделе због страха од отуђења од пријатеља и породице. Можда чак оклевају и да анкетарима кажу кога подржавају због страха од изласка тих информација у јавност. Због тога многи сумњају да анкете озбиљно потцењују подршку Трампу“, наглашава Мекадамс.

Постоји низ фактора који могу наговестити растућу подршку Доналду Трампу а које националне анкете нису у стању да открију, сматра он.

Кад је реч о ентузијазму јавности за кандидате, недавни Трампови скупови донели су велике гужве, док се Бајденова кампања не може похвалити ничим сличним, додаје Мекадамс.

​„Имамо практично фотокопију кампање из 2016. године, где је Хилари Клинтон имала проблема да присталицама попуни малу собу, док је Трамп држао митинге на стадионима“, каже он додајући да Трампове присталице 2020. показују још више ентузијазма и радо излазе након дуготрајних и исцрпљујућих мера карантина.

„У мери у којој је Трамп заслужан за враћање живота у нормалу, требало би очекивати да ће имати користи и у гласачким кутијама“, каже он.

Поред тога, председник је „више пута истакао да се разликује од Бајдена по питању корона вируса“, упозоравајући да ће Бајден „поново закључати економију и наложити ношење маски“, док ће се Трамп, „фокусирати на поновно отварање економије и обнова од рецесије/депресије повезане са карантином“, истиче Мекадамс.

Ова порука посебно одјекује међу радницима, „плавим оковратницима“ у неопредељеним државама и зато ће они који не могу да „раде од куће“ вероватно бити мотивисанији да гласају за актуелног председника у нади да ће се можда вратити на своја радна места.

„Многи од тих радника можда нису били одушевљени Трампом из различитих разлога, али када изгледа да је питање живота или смрти, можда ће изаћи на изборе. Бајден ће можда зажалити што је проглашен за 'кандидата карантина'“, закључио је Мекадамс.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала