Лидер Карабаха обратио се Путину: Помозите да се покрену преговори

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаЛидер Нагорно-Карабаха Араик Арутјуњан
Лидер Нагорно-Карабаха Араик Арутјуњан - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник непризнате Републике Нагорно-Карабах Араик Арутјуњан обратио се руском председнику Владимиру Путину с молбом да учини све што је могуће, како би се окончала борбена дејства и поново покренули политички процеси у зони сукоба у Карабаху.
„Ви сте личност и лидер са огромним ауторитетом у свету и у нашем региону. Молим Вас да учините све што је могуће како би се окончала борбена дејства и обновили политички процеси у зони азербејџанско-карабашког сукоба“, написао је он на својој Фејсбук страници.

Арутјуњан је нагласио да „у свим фазама решавања азербејџанско-карабашког сукоба - Русија стриктно поштује одредбе међународног права и мирног регулисања конфликта на основу принципа некоришћења силе и претње силом“.

„У процесу решавања азербејџанско-карабашког сукоба, Русија делује и као земља копредседавајућа Минске групе ОЕБС и као земља која има посебну улогу у одржавању мира и стабилности у региону. Република Арцах (Карабах) веома цени посредничке напоре Русије, њену активну улогу и одлучујући допринос у свим фазама решавања сукоба и постизање Трилатералног споразума о прекиду ватре из 1994. године“, наведено је у писму.
Захарова: Надамо се да ће после избора у Америци завладати здрав разум - Sputnik Србија
Москва: Настављамо посредовање како би се зауставило крвопролиће у Карабаху

Лидер Карабаха је такође рекао да је Русија одиграла одлучујућу улогу у поновном успостављању мира и стабилности током још једне ескалације азербејџанско-карабашког сукоба 2016. године.

Према његовим речима, управо посредовањем Русије у Москви је 5. априла 2016. године  постигнут договор о прекиду борбених дејстава и обнављању режима прекида ватре из 1994. године.

Арутјуњан је посебну пажњу посветио Путиновом говору на састанку дискусионог клуба „Валдај“, који је, према речима јерменског председника Армена Саркисјана, изазвао бурну реакцију у Карабаху и међу целим јерменским народом.

Подсетио је на главне тезе говора руског председника да сукоб није почео просто као међудржавни и као борба за земље, већ из етничке конфронтације.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала