Мозаик од 50 милиона комадића: Старешина Храма Светог Саве о велелепном делу руских уметника

© Sputnik / Сенка МилошКомадићи мозаика нису једнаке величине и дубине, а нису ни полирани, као што је то рађено некада у римским и византијским мозаицима, тако да при одговарајућем осветљењу стварају специфичну игру светлости.
Комадићи мозаика нису једнаке величине и дубине, а нису ни полирани, као што је то рађено некада у римским и византијским мозаицима, тако да при одговарајућем осветљењу стварају специфичну игру светлости.  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Мозаик Храма Светог Саве, површине око 15.000 квадратних метара је завршен, а од сутра почиње уређење пода, чиме ће бити комплетирани радови на највећем православном храму на Балкану, каже владика Стефан, старешина храма у коме су скинуте скеле и завршени последњи детаљи на велелепном мозаику.

Он је за Танјуг рекао да је за мање од четири године завршен комплетан мозаик, што је како каже, јединствено у православљу и упоредио са џамијом Аја Софијом, чији је мозаик рађен скоро шест векова.

„Руска академија наука на челу са њиховим главним уметником Мухином, завршили су за непуне четири године комплетан мозаик и то је нешто што је било главно искушење“, рекао је владика Стефан.

© Tanjug / RADE PRELICМозаик над олтаром у Храму Светог Саве
Мозаик од 50 милиона комадића: Старешина Храма Светог Саве о велелепном делу руских уметника  - Sputnik Србија
Мозаик над олтаром у Храму Светог Саве

Каже да се у Храму тренутно завршава иконостас, на чијем ће врху бити ускоро постављена Икона Свете Тројице, те да се од сутра почиње са уређењем пода, који није рађен због скеле постављене током радова на мозаику.

„То је још у плану да се заврши и у овој години ћемо комплетирати све радове у Храму Светог Саве“, истиче владика.

© Фото : Спутњику уступила Лола ЂорђевићМозаик на куполи Храма Светог Саве са представом вазнесења Исуса Христа са анђелима, богородицом и апостолима
Мозаик од 50 милиона комадића: Старешина Храма Светог Саве о велелепном делу руских уметника  - Sputnik Србија
Мозаик на куполи Храма Светог Саве са представом вазнесења Исуса Христа са анђелима, богородицом и апостолима

Мозаик је тежак више од 320 тона и садржи више од 50 милиона комадића, каже владика и истиче да је на њему радило 300 уметника мозаичара, а укључујући и оне који су га лепили, довлачили... укупно 600.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров 29. октобра ће обићи Храм, а владика Стефан каже да је он цењен у нашем народу и да ће бити радо дочекан гост.

© Sputnik / Дејан СимићМозаик у куполи већ је потпуно откривен, а на њему се најбоље види оно што је Мухин желео да постигне, игра светла која је веза са светлошћу којом је блистао Христос.
Мозаик од 50 милиона комадића: Старешина Храма Светог Саве о велелепном делу руских уметника  - Sputnik Србија
Мозаик у куполи већ је потпуно откривен, а на њему се најбоље види оно што је Мухин желео да постигне, игра светла која је веза са светлошћу којом је блистао Христос.

Руси су изабрали најбољи тим мозаичара, који је успео да посао уради квалитетно у сваком смислу, уметничком и грађевинском, наводи владика.

„Кажу да је ово нешто слично као што је Аја Софија, али имамо некакве информације да је ово значајнији рад од мозаика рађеног у Аја Софији. Уметник Мухин је са оригинала пресликао лик Богородице и у самом олтару имамо вернији приказан лик Богородице него онај што је у Аја Софији,“ наводи владика Стефан.

Претходно је и екипа Спутњика имала прилику да забележи први снимак игре светлости у деловима мозаика у Храму Светог Саве који до тада нису били доступни јавности, као и полијелеј, део подлоге у олтару и звоњаву испод малих звона:

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала