Најновије истраживање: Лечење оболелих крвном плазмом нема резултате

© AP Photo / Mark SchiefelbeinЛабараторија
Лабараторија - Sputnik Србија
Пратите нас
Коришћење крвне плазме опорављених од корона вируса за лечење оболелих је од мале користи, показало је најновије клиничко истраживање обављено у Индији.

Резултати истраживања објављени су у британском медицинском журналу БМЈ и показали су да лечење крвном плазмом није смањило нити спречило смртност од корона вируса, преноси Ројтерс.

Истраживање је обављено на основу проучавања 464 хоспитализованих пацијената од ковида 19 и показало се да лечење крвном плазмом веома мало утиче на сузбијање вируса.

Испитивање се вршило тако што су заражени пацијенти подељени у две групе - једна је примала две трансфузије реконвалесцентне плазме, у размаку од 24 сата, уз најбољу стандардну негу, а друга група само најбољу стандардну негу.

После седам дана код пацијената лечених плазмом побољшали су се неки симптоми попут дисања и замора, али број смртних случајева није се смањио.

Сајмон Кларк, стручњак за целиларну микробиологију на универзитету Ридинг рекао је да крвна плазма нема клиничку корист.

Виролог са истог Универзитета Јан Џонс сматра да плазма има ефекта ако се да некоме убрзо након што оболи од вируса, као и да ће се истраживање утицаја плазме наставити.

Прочитајте још: 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала