Откривено тајно оружје короне − може ли преко њега бити уништена

CC0 / Unsplash/Fusion Medical Animation / Нови коронавирус - илустрација
Нови коронавирус - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници су открили тајно оружје короне, које омогућава вирусу да буде знатно заразнији него његов претходник и блиски сродник САРС. Тиме су отворили могућност да се нађу нови начини у борби против пандемије и наду да би вирус преко тог тајног оружја могао да буде уништен.

Слично као САРС, и нови вирус корона, познат и као САРС КоВ-2, користи АЦЕ2 рецепторе да би ушао у људске ћелије и раширио се по респираторном систему и целом телу, објавио је РТ.

„Полазна тачка нашег истраживања била је зашто се САРС, који је 2003. изазвао знатно мању заразу у свету, и САРС КоВ-2 шире на тако различите начине иако користе исти рецептор за улазак у организам“, каже Рави Ојха, виролог са Универзитета у Хелсинкију.

Жена са маском. - Sputnik Србија
Велико истраживање о маскама које „нико није довољно храбар да објави“, тврде дански научници

Научници са Техничког универзитета у Минхену и са Универзитета у Хелсинкију испитивали су површину два вируса прекривену шиљцима под електронским микроскопом и поредили њихове геноме.

Открили су да је нови вирус корона „научио“ нови трик, односно да користи „удицу“ као и други опасни патогени, попут еболе, ХИВ-а или птичјег грипа, како би се агресивније закачио на људско ткиво.

Он ту „удицу“ користи на рецептору познатом као неуропилин-1 који спаја нервно ткиво унутар људске носне шупљине.

Да би потврдили своје налазе, научници су употребили моноклонална антитела која су „програмирана“ да блокирају приступ неуропилину-1. Потом су искористили „псеудовирусе“ креиране тако да опонашају САРС-КоВ-2, али без могућности умножавања. Испоставило се да вирус много теже успева да зарази ћелију када је блокиран приступ овом рецептору.

„Ако су АЦЕ2 рецептори врата којима вирус улази у ћелију, онда је неуропилин-1 фактор који усмерава вирус ка вратима“, каже Ђузепе Балистрери, професор Универзитета у Хелсинкију и вођа овог истраживања.

Научници су сада почели истраживања како прекинути везу између вируса и неуропилина-1 да би се смањила могућност заразе. Како наводе, први резултати су обећавајући.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала