Помпео: Јереван и Баку да приступе суштинским преговорима о Карабаху

© AP Photo / Mike SegarАмерички државни секретар Мајк Помпео
Амерички државни секретар Мајк Помпео - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички државни секретар Мајк Помпео позвао је Јерменију и Азербејџан на суштинске преговоре о Нагорно-Карабаху, саопштено је у Стејт департменту после одвојених сусрета које је амерички званичник имао са шефовима дипломатија две земље.
„Амерички државни секретар истакао је да је неопходно да се прекине насиље и заштите цивили. Такође, истакао је значај почетка суштинских разговора под окриљем Минске групе ОЕБС како би се решио конфликт базирајући се на принципима Хелсиншког акта о некоришћењу претње насиљем, претње територијалној целовитости и правима народа на самоопредељење“, саопштила је представница Стејт департмента за медије Морган Ортагус.

Министри две земље данас бораве у Вашингтону.

Доналд Трамп - Sputnik Србија
Трамп: Учествујем у преговорима о Карабаху, постигнут веома добар напредак

Нешто раније данас у Јеревану је саопштено да су јерменски министар Зограб Мнацакањан и Помпео разговарали о потреби обнављања процеса мирног решавања питања Карабаха, а потврђено је и да је неопходно испунити обавезе из договора о прекиду ватре.

Јерменски министар је рекао да Азербејџан делује у Нагорно-Карабаху уз директно учешће Турске, које се огледа у војно-техничкој помоћи, али и пребацивању терориста у регион.

Одвојени састанак са Помпеом имао је и шеф азербејџанске дипломатије Џејхун Бајрамов који је такође указао на проблем присуства плаћеника и терориста у Нагорно-Карабаху.

Министар је, како се наводи у саопштењу азербејџанске стране, обавестио Помпеа о „деструктивној политици јерменске стране, намерном гађању цивила у Азербејџану, масовном врбовању плаћеника и терориста из иностранства“.

Бајрамов је нагласио да је „праведна позиција Азербејџана заснована на четири познате Резолуције СБ УН и другим документима“.
 
 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала