Српска заједница у Сарајеву је уништена: Додик о ратном страдању Срба

© Sputnik / Маријана КолаковићСарајево панорама
Сарајево панорама - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је, поводом усвајања Извештаја о раду Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду 1991-1995. година, да је у том граду потпуно уништена српска заједница и имовина Срба вредна 50 милијарди марака.
"У Сарајеву је, што се тиче Срба, потпуно сатрта и уништена српска заједница, преко 150.000 људи је изашло, а Срби су тамо имали преко 50.000 стамбених јединица и да свака у просеку кошта 100.000 марака, што је минимум, то је 50 милијарди марака богатства које је остало у Сарајеву и које су Бошњаци добили за ниску вредност, а многе су и отели, као што су станови бивших припадника ЈНА који никада нису враћени власницима", рекао је Додик новинарима током посете Пелагићеву.

Он је додао да чињенице говоре о томе да је над Србима вршен злочин у логорима, да су бацани у јаме око Сарајева и да су то покушали да сакрију, пре свега муслимански медији и власт, а онда и део међународне заједнице.

"Шта ми имамо од тог извештаја? Имамо, верујем, истину, а ми хоћемо голу истину", истакао је Додик и позвао све који имају било какве чињеничне спознаје о догађајима током рата у Сарајеву да их доставе, јер ће се извештај допуњавати у континуитету.

Додик је додао да је писање извештаја за Сарајево била обавеза коју су наметнули странци.

Босна и Херцеговина. Сарајево - Sputnik Србија
Ново рушење темеља Босне: Сарајево би да бира и Србе

"То је била обавеза коју су сами себи задали странци, путем Суда за људска права тражен је извештај од муслимана за Сарајево, што муслимани, наравно, никада нису урадили, али су зато странци натерали тадашње власти Републике Српске да праве извештај на који су се они касније позивали чак и у судским процесима у Хагу", истакао је Додик, преноси РТРС.

Он је рекао да су извештај у ствари сачинили странци, а тадашња власт Српске их само прихватила као свој.

"Влада и парламент Републике Српске су поништили тај извештај који је био пун нетачности и одлучено је да се прави извештај за Сарајево и нови извештај за Сребреницу који ће, верујем, бити готов највише за месец дана", најавио је Додик.

Према његовим речима, извештај који је усвојен писали су стручњаци из свих крајева света, најважнија имена из те области.

Влада Републике Српске примила је данас к знању Извештај о раду Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву у периоду 1991-1995. година.

Председавајући Комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву је стручњак из Израела Рафаел Израели, професор на Јеврејском универзитету и експерт из области историје радикалног исламизма који се седници прикључио посредством видео-линка.

Извештај се бавио истраживањем страдања Срба у Сарајеву са историјског, војног, политичког и других аспеката, а односио се и на реалну поставку и улогу медија у извештавању током ратног периода у БиХ и конкретно у Сарајеву. Извештајем је обухваћена и траума коју су Срби прошли током рата, а коју пролазе и данас.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала