Три ране задате Бајдену

Пратите нас
Последњи ТВ дуел Џозефа Бајдена и Доналда Трампа пред председничке изборе у Америци, 3. новембра, није имао победника, али је извесно да су задате три ране Бајдену, сматра уредник сајта амерички-избори.рс и асистент на Факултету политичких наука Стеван Недељковић.

У односу на хаотичну прву ТВ дебату која је, по општој оцени, личила на уличну тучу, друга је одржана у атмосфери ни налик њој. Била је знатно релаксиранија и кандидати су били знатно пристојнији у изношењу ставова, а од стране Трампа готово да није било прекидања Бајдена, први је утисак Недељковића.

Бајден рањен три пута

Далеко од тога да су кандидати имали милости један према другом, али је све било у складу са правилима која су у међувремену успостављена, а ту се у правом светлу показала модераторка дуела.

„Ова дебата по мом суду није имала победника. Делује да је модераторка дебате Кристен Велкер одлично одрадила свој део посла, да је свако од кандидата покушао исправно да таргетира своју кључну групацију и у овом тренутку тешко је оценити ко је био успешнији“, сматра саговорник Спутњика.

Он је мишљења да је било видно да су се оба кандидата имала озбиљне припреме за ТВ дуел. Трамп је у кампањи интензивно обилазио и по неколико савезних држава у истом дану, али је било приметно да се спремао за дебату. Бајден је припремајући се за њу неколико дана чак сасвим изашао из кампање, али ипак није могао све да предупреди.

© AP Photo / Jeff ChiuЗавршну ТВ дебату пред председничке изборе 3. новембра карактреисала је, у пдносу на прву, потпуно другачија, пристојна атмосфера, која је окончана без видљивог победника.
Три ране задате Бајдену - Sputnik Србија
Завршну ТВ дебату пред председничке изборе 3. новембра карактреисала је, у пдносу на прву, потпуно другачија, пристојна атмосфера, која је окончана без видљивог победника.

„Оно што је мој закључак је да неколико тема из дебате оставља доста отворених рана Џозефа Бајдена. Једна од њих је могућа трговина утицајем његовог сина Хантера Бајдена у пословању са одређеним компанијама из Украјине, Русије и Кине. Друга отворена рана је процес такозваног фракинга“, каже Недељковић.

Реч је о добијању гаса из шкриљаца, што у великој мери загађује човекову околину, о чему је  Бајден често мењао ставове. У марту је рекао да ће потпуно укинути фракинг, а сада пак да га неће укинути него ће он бити могућ само на земљи која је у федералном власништву, напомиње Недељковић.

Трећа Бајденова рана је, сматра он, што је имао проблема да објасни на који начин ће унапредити екологију у САД, односно ако је и унапреди колико ће то коштати грађане Америке.

Трамп пропустио поен код жена

© AP Photo / Olivier DoulieryТрамп је пропустио да забележи поен код жена да за њега гласају, али је наметнуо три теме које су оставиле отворене ране Бајдену.
Три ране задате Бајдену - Sputnik Србија
Трамп је пропустио да забележи поен код жена да за њега гласају, али је наметнуо три теме које су оставиле отворене ране Бајдену.

Оно што је, по његовом суду, Трамп пропустио да учини је да поентира снажније у погледу придобијања жена да за њега гласају, али се чини да је  нешто бољи посао урадио када су у питању мањинске групације, Афроамериканци и Хиспаноамериканци.

 

На питање, у каквом расположењу амерички грађани после ових дуела и целе кампање дочекују изборе, Недељковић каже да би њихов утисак после друге дебате морао да буде бољи него после прве, јер су понешто од планова могли да сазнају. А то је, како каже, једна од основних улога дебате, да чују какву то кандидати имају визију за САД у наредне четири године.

„А оно што су могли да чују су две потпуно другачије, различите визије и у области економије, здравствене заштите, еколошке политике... Чини ми се да у овом тренутку грађани САД имају чисту слику и знају кога гласају и у домену карактера и у домену политике“, закључио је саговорник Спутњика.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала