Убили заробљеника јер нису имали места у хеликоптеру: Оптужбе против аустралијских специјалаца

© AP Photo / Hadi MizbanАустралијска војска
Аустралијска војска - Sputnik Србија
Пратите нас
Аустралијски специјалци у Авганистану су убили заробљеника јер нису имали довољно места у хеликоптеру, показују сведочења очевидаца.

Заробљеник који је био ненаоружан и везан убијен је хладнокрвно, један је од налаза четворогодишње истрага ратних злочина која се ближи крају, преноси РТ.

Члан посаде хеликоптера америчких маринаца посведочио је аустралијском АБЦ-у како је група аустралијских војника затражила да буде транспортована хеликоптером после акције. Како је казао, командир аустралијске јединице рекао је да им је потребан превоз за седам заробљеника који су ухваћени током акције. Пилот их је упозорио да има места само за шест заробљеника.

„Онда је уследила тишина, чуо сам пуцањ. „Сада имамо шест заробљеника“, рекао је командант аустралијске јединице“, испричао је члан посаде хеликоптера.

Он је објаснио како се тада први пут срео са нечим што није могао да „морално оправда“, јер су заробљеници били везани и нису представљали никакву претњу. Казао је како је о томе разговарао и са другим чланом посаде, који су такође рекли како нема оправдања за оно што су Аустралијанци урадили.

„То је била свесна одлука да се прекрше ратни закони“, казао је овај амерички маринац.

Портпаролка аустралијске војске није желела да коментарише случај, будући да је у току истрага која се води против аустралијских специјалаца за могуће ратне злочине почињене у Авганистану од 2005. до 2016. године. Тужилаштво би требало да је оконча до краја ове године, после четири године истраживања.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала