Захарова о нацрту одбрамбене стартегије Шведске: Антируске фобије и притисци споља

© Фото : МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова коментарисала је нацрт одбрамбене стратегије Шведске, који предвиђа драстично повећање војних расхода и у којем се Русија помиње више од 100 пута углавном као извор претњи по националну безбедност те земље.

Како је рекла Захарова, на северу Европе нема таквих противречности и конфликата који би захтевали војна решења.

Нацрт стратегије је представљен пред шведским парламентом 15. октобра а обухвата период од 2021-2025. године и раст ставки за војни буџет за 40 одсто.

„Уверени смо да на северу Европе нема неслагања и конфликата чија би природа захтевала војно решење. Ми смо спремни за отворени и активан дијалог о проблематици јачања безбедности  и стабилности са свим северноевропским партнерима“, наводи се у коментару руског Министарства.

Како су истакли, формулисање стратегије у сфери националне безбедности је суверено право Шведске.

„Упоредо с тим тако велики раст војних расхода, које се може упоредити, како су приметили у самој Шведској, с периодом Хладног рата, не може а да не изазове опрез. Штавише и због тога што се у нацрту стратегије не искључује узнемирујући сценарио напада на Шведску, а Русија се помиње више од сто пута, пре свега као потенцијални извор претњи по шведску безбедност “, истиче се у саопштењу.

Захарова је додала да су „измишљене антируске фобије резултат притисака на Стокхолм споља, пре свега од стране НАТО“ у чему, према мишљењу Москве, лежи одговорност за јачање напетости и ескалацију војне активности у региону северне Европе који је донедавно, како се наводи, био један од најстабилнијих у свету.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала