Концерт „Четири Маљчика“ – звук класике у ритму там-тама

© Фото : Архива Немање НиколићаЧетири Маљчика
Четири Маљчика - Sputnik Србија
Пратите нас
Концерт „Четири Маљчика“ посвећен је сећању на Владу Дивљана, а доноси нам звук класике у ритму там-тама. У њему учествују пијанисти Александар Шандоров и Немања Николић који ће у клавирском дуу повезати музику композитора Сергеја Прокофиева и песме Владе Дивљана.

Први маљчик рођени је Рус, други је једну „Русију“ компоновао, трећи је са њом друговао, четврти на њеном богатству одрастао. Сергеј Прокофиев, Влада Дивљан, Александар Шандоров и Немања Николић четири су маљчика који ће својим звуком испунити дворану Коларца у петак, 30. октобра.

© Фото : Архива Коларца„Четири Маљчика“
Концерт „Четири Маљчика“ – звук класике у ритму там-тама - Sputnik Србија
„Четири Маљчика“

Класика у ритму там-тама

Када је у филму „Небеска тема“, посвећеном сећању на Владу Дивљања, Александар Шандоров на клавиру одсвирао Дивљанову „Русију“ дао јој је нешто своје, нешто класично, нешто прокофиевско. Чувени пијаниста, дугогодишњи пријатељ и сарадник Владе Дивљана, дошао је на идеју да, у знак сећања на Владу Дивљана, укрсти његову музику с музиком Сергеја Прокофиева. Градећи мостове између рокенрола и класике, Александру Шандорову на клавиру придружује се и млади пијаниста Немања Николић.

„С Александром Шандоровом упознао сам се на студијама. У његовој сам класи дипломирао и завршио специјалистичке студије“, каже за Спутњик пијаниста Немања Николић.

„Временом смо почели да се дружимо и радимо и тако откривамо музику изван класике. Када је он дошао на идеју да спојимо музику Владе Дивљана с композицијама Прокофиева био сам одушевљен. Велика је част разрадити ову замисао заједничким снагама с Александром Шандоровом на два клавира“, открива најмлађи маљчик.

© Фото : Архива Немање НиколићаАлександар Шандоров, драгоцени сарадник Владе Дивљана током деценија заједничког рада
Концерт „Четири Маљчика“ – звук класике у ритму там-тама - Sputnik Србија
Александар Шандоров, драгоцени сарадник Владе Дивљана током деценија заједничког рада

Пламене зоре

Овај јединствени клавирски дуо изводиће песме попут „Русије“, „Ретко те виђам са девојкама“, „Немо“, „Док добује киша“ и многе друге које ће повезивати композиције из Трећег концерта за клавир и оркестар Сергеја Прокофиева.

„Делови који нас асоцирају на Дивљанове композиције служе као фузија, тако да ће цео Трећи концерт бити везивно ткиво између Дивљанових песама“, објашњава он.

Млади пијаниста који је мастер и специјалистичке студије посветио Прокофиеву, између осталог и Трећем концерту за клавир и оркестар, у његовој музици чује бунт рокенрола и осећа ритам тамтама.

„Прокофиев је композитор који има елементе рокенрола, јаких хармонија, ритмичке поделе. Он често посматра инструменте перкусионистички, у стилу рокенрола“, примећује пијаниста.

Са друге стране, Прокофиев има мелодијске делове који подсећају на Владине баладе.

„Прокофиев кроз музику с много акорда и енергије представља суровост Русије, а онда одједном оде у љубавну мелодију, због чега његове композиције имају и елементе рокенрола и Владиних љубавних песама“, тврди Николић.

© Фото : Архива Немање НиколићаПијаниста Немања Николић
Концерт „Четири Маљчика“ – звук класике у ритму там-тама - Sputnik Србија
Пијаниста Немања Николић

Успомене жељне да се возе

Александар Шандоров, познат као пијаниста и професор класичне музике, представио се и као џезер, рокер, једноставно као уметник који у себи носи музику, а не музичке жанрове. Његови наступи с Владом Дивљаном под окриљем Олд Старс Бенда унели су дух класике, раскош џеза, меланхолију блуза у рокенрол Владе Дивљана. Ова два уметника и пријатеља требало је да нам се представе и као клавирско-гитарски дуо, али су због изненадне Дивљанове болести били спречени.

Музика за коју смо одласком Владе остали ускраћени, биће једним делом надомешћена овим концертом. Сви ми који смо навикли на то да старе песме певушимо у новим аранжанима, овога пута закорачићемо у класичну музику и постати свесни да се Влада Дивљан уписао у музичку читанку многих генерација.

„Учећи од Шандорова, пратећи га, био сам на многим његовим наступима са Дивљаном“, каже млади пијаниста Немања Николић и додаје да је то „музика доброг духа, забавана, певљива и лепа“.

Првобитно заказан на дан прославе рођендана Владе Дивљана, 11. маја, концерт „Четири Маљчика“ померен је због епидемије на 30. октобар. Ишчекујући овај догађај, наш саговорник открива да ће можда бити и другог концерта. Надамо се и трећег и четвртог – за сваког маљчика по један.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала