Медведев: Русија никада неће допустити милитаризацију космоса

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICРуски премијер Дмитриј Медведев
Руски премијер Дмитриј Медведев - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија се залаже за склапање свеобухватног споразума свих космичких земаља како би се забранила милитаризација свемира, изјавио је заменик руководиоца Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев у ауторском чланку поводом 75. годишњице Уједињених нација (УН).
„Русија заступа став да је милитаризација космоса недопустива и залаже се за увођење свих неопходних правних обавеза како би се то спровело у дело“, рекао је он.

Према речима некадашњег руског премијера, УН је изузетно важна организација будућу да у њеној основи стоје механизми који су допринели да свет не склизне у Трећи светски рат, „упркос чињеници да многе светске силе ништа нису научиле из прошлости“.

„Упркос актуелним проблемима и кризама са којима се сусреће УН, свет ипак није ушао у Трећу светски рет захваљујући политичким механизмима који су зацртани у повељи ове међународне организације. Међутим, нису све земље научиле лекцију из прошлости“, нагласио је он.

Мисија УН се састоји из три принципа

Мисија Уједињених нација састоји се из три принципа- тежња ка стабилном свету, поштовање људских права и изградња поштенијег светског поретка, подвукао је Медведев.

„Међутим, само годину дана након победе над фашизмом, земље које су формирале УН нашле су се на супротним странама у Хладном рату. Данас је немогуће замислити да смо у једном периоду, који је трајао чак 40 година, живели у свакодневном страху од нуклеарне катастрофе“, додао је.

С тим у вези, казао је Медведев, УН су учиниле много како би свет остао ту где јесте, како би се поштовали механизми решавања конфликта који чине суштину постојања ове међународне организације.

„Главни задатак УН-а је разоружавање, смањење и ликвидација свих складишта оружја за масовно уништење“, закључио је.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала