Руски научници развили лек против опаке болести костију

CC0 / / Детаљ коштаног ткива
Детаљ коштаног ткива - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Научни тим уз учешће биолога са Универзитета у Самари развио је нови биоматеријал за лечење остеопорозе. Према истраживачима, практична примена овог материјала омогућиће опоравак не само изгубљених минералних компоненти коштаног ткива, већ и органских.

Остеопороза је хронична болест праћена прогресивним смањењем минералне густине коштаног ткива. Узрокује повећану крхкост костију и ризик од прелома. Према научницима, остеопороза је четврта најсмртоноснија болест након кардиоваскуларних болести, рака и дијабетеса.

Истраживачки тим са Националног истраживачког универзитета у Самари, Државног медицинског универзитета и Међународне међууниверзитетске истраживачке лабораторије за инжењерство ткива развио је јединствени нови материјал за корекцију лечења остеопорозе - хидрокси-апатит, добијен применом патентиране технологије „лиопласт”.

„Хидрокси-апатит који се трeнутно користи садржи само минералну компоненту. Јединственост материјала који смо развили лежи у његовом саставу, тј. у садржају не само минералних компонената већ и органских. Нови материјал нам омогућава да обновимо изгубљене минералне компоненте коштаног ткива како бисмо кориговали лечење остеопорозе, а такође и органску компоненту која је ’костур‘ свих биоткива“, каже ванредна професорка на Катедри за ласерске и биотехничке системе у Националном истраживању у Самари Елена Тимченко.

Према њеним речима, технологија за добијање хидрокси-апатит је побољшана, а истраживачи су приметили да у свету не постоје слични материјали за лечење остеопорозе.

Научници су такође рекли да су спровели експерименталне студије о саставу костију код остеопорозе, анализирајући специфичне карактеристике промена коштане структуре у различитим варијантама остеопорозе, од примарне до секундарне.

Примарном остеопорозом сматра се она која се развија из непознатих разлога. Секундарна остеопороза се јавља када људско тело већ болује од неких болести. Као резултат нашег истраживања, развили смо критеријуме за индивидуално лечење различитих врста остеопорозе са хидрокси-апатитом“, коментарише Елена Тимченко.

Према истраживачима, добијени резултати омогућавају развој скупа метода за процену индивидуалног стања коштаног ткива у претклиничкој фази примене новог биоматеријала за спречавање остеоресорпције (ресорпције коштаног ткива) у копненим условима као и у микро-гравитацији.

Нулта гравитација током лета у свемир узрокује специфичан губитак коштане масе, што доводи до остеопорозе.

Резултати студије објављени су у часопису „Џурнал оф оптикал технолоџи“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала