Полиција употребила шок-бомбе против демонстраната у Минску /видео/

© Sputnik / Viktor TolochkoПолиција блокира центар града у Минску
Полиција блокира центар града у Минску  - Sputnik Србија
Пратите нас
Полиција је употребила шок-бомбе у близини председничке резиденције у Минску и тиме растерала окупљене демонстранте, јавља дописник Спутњика.
И данас се у центру Минска окупило више десетина хиљада присталица опозиције. Колону демонстраната која се кретала из правца Трга независности дочекао је у близини резиденције Александра Лукашенка кордон полиције. Поред припадника полиције ту је била стационирана и специјална техника: водени топови и оклопна возила.

Полиција је употребила десетак шок-бомби, након чега су почела масовна хапшења. 

„Почела је паника. Људи су чули јаке детонације и видели блицеве. У неким случајевима, гранате су експлодирале директно пред ногама демонстраната. Неки су тако и остали да стоје у диму. Остали су почели да беже као без главе. Након тога су почела масовна хапшења, људе су хватали и уводили у аутобусе“, рекао је један од очевидаца догађаја.

© Sputnik / Viktor TolochkoХапшења током протеста у Минску
Полиција употребила шок-бомбе против демонстраната у Минску /видео/ - Sputnik Србија
Хапшења током протеста у Минску

Он није могао да каже тачан број ухапшених, док је други очевидац саопштио да је пред његовим очима ухапшено најмање десетак људи.

Министарство унутрашњих послова Белорусије је саопштило да су специјална средства употребљена како би се спречили напади демонстраната на припаднике полиције. Данас је приведено 120 демонстраната.

Белоруска унија новинара је саопштила да је у Витебску ухапшен новинар пољске телевизије „Белсат“ Дмитриј Казакевич.

У граду Лиду, где је такође одржан протест опозиције, полиција је употребила сузавац. Том приликом нико није повређен. Неколико десетина особа је приведено.

Данас истиче рок "народног ултиматума" који је бивша председничка кандидаткиња Светлана Тихановска раније поставила властима земље. Она је навела да ће, уколико се захтеви опозиције не испуне до 26. октобра, сва предузећа у земљи ступити у генерални штрајк.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала