Руски робот „Гарди Метробот“ помаже у борби против ковида 19 /видео/

© Фото : Quantum Systems RoboticsРуски робот „Гарди Метробот“
Руски робот „Гарди Метробот“  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У московском метроу тестиран је нови руски робот за дезинфекцију „Гарди Метробот“, производ руске компаније „Квантум системс“. Генерална директорка компаније Екатарина Камишњикова за Спутњик је открила јединственост овог уређаја.

Компанија „Квантум системс“ основана је 2010. године и од свог оснивања развија пројекте на тржишту уређаја за самопослуживање. Главни пројекти компаније везани су за производњу банкомата и банкарских терминала.

Експериментални пројекат изведен је 2014. године, када је представљен робот баштован „Гарди“. Робот се састоји од мобилне платформе и роботске руке. Мобилна платформа обезбеђивала је оријентацију робота у простору и његово кретање до објекта без учешћа оператера. Робот би се тако довезао до грмља и орезивао га у задатом облику.

„Када је избила пандемија, одлучили смо да се вратимо пројекту у ком смо користили другу мобилну платформу", рекла је Камишњикова. У року од два месеца развијен је прототип који показује максималну функционалност.

Јединствени робот

Гарди Метробот“ на три начина чисти животну средину, што гарантује стопроцентну дезинфекцију и омогућава ефикасну борбу са инфекцијама, наводи компанија.

Прво, робот дезинфикује и деконтаминира ваздух након активирања рециркулатора са уграђеним бактерицидним лампама. Рециркулатор ефикасно уништава разне микроорганизме и користи лампе које су безопасне за људе у близини.

Друго, „Гарди Метробот“ може да дезинфикује методом хладне паре. Фине честице раствора дезинфицијенса таложе се на свим површинама, пружајући највиши ниво обраде.

„Аналогни роботи функционишу уз помоћ других технологија“, рекла је Камишњикова. „У њима се уређај за прскање налази на мобилној платформи, а у нашем апарату налази се на руци робота. Инструмент је покретнији и понавља покрете човека, што обраду чини ефикаснијом“, објаснила је она.

Треће, рука робота може да обрађује конкретне површине помоћу ултраљубичастог извора.

Не постоји аналог ове технологије“, истиче Камишњикова. „Најсличнији аналози се састоје од исте мобилне платформе на којој је постављена велика бактерицидна лампа.

УВ лампа заправо третира ваздух, УВ не долази до конкретних површина, објаснила је она. „Квантум системс“ је покушао да реши проблем обраде површина које људи најчешће додирују.

„Робот долази близу површине на један и по до два центиметра, обрађује површину лампом и за неколико секунди може да обради површину на којој су људи седели или је додиривали“, објаснила је Камишњикова.

Безбедност робота

„Обрада површина ултраљубичастим зрачењем може бити редовна, може се одвијати у просторији у којој се налазе људи, јер опасан УВ зрак не пада на њих, већ само погађа површину. Гарантовано је уништавање штетних микроорганизама за кратко време“, објаснила је она.

Рад у режиму хладне паре такође је безбедан, јер не захтева присуство људи и не захтева посебну опрему.

© Фото : Quantum Systems RoboticsРуски робор „Гарди Метробот“
Руски робот „Гарди Метробот“ помаже у борби против ковида 19 /видео/ - Sputnik Србија
Руски робор „Гарди Метробот“

Режими рада робота

„Гарди Метробот“ је у стању да састави мапу просторије, заобилази све препреке на безбедној удаљености и сам препознаје где је потребно чишћење.

Може да дезинфикује банкомате после сваког клијента и да чисти прекидаче, кваке. Погодан је за коришћење у чекаоницама, домовима здравља, тржним центрима итд.

Осим тога, може да извршава и друге задатке. Робот може да превози мале терете. Уз помоћ уграђених камера може да надгледа простор, може да открије оштећене предмете, заборављене ствари и да мери температуру.

Промоција и цена

„Квантум системс“ је започео промоцију и демонстрацију прототипа робота. Интересовање је показао „Метровагонмаш“, компанија која производи вагоне за московски метро.

„У метроу смо спровели прве експерименте. Био нам је потребан полигон за тестирање како бисмо видели како ће се робот понашати у простору, каква ултраљубичаста лампа је потребна и колико је времена потребно за чишћење неке површине“, рекла је Камишњикова.

Она је додала да је у фази прототипа тешко говорити о цени, јер коначна цена може да варира од задатака који ће робот обављати.

Цена робота који је тестиран у московском метроу се процењују на око 80-90 хиљада евра. Компанија сада спроводи лабораторијска испитивања како би потврдила ефикасност робота у борби против вируса и инфекција.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала