Уочи новог протеста опозиције полиција довлачи снаге у центар Минска /видео/

© Sputnik / Виктор Толочко / Уђи у базу фотографијаПрипадници специјалних снага белоруске полиције на протесту опозиције у Минску
Припадници специјалних снага белоруске полиције на протесту опозиције у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
Полиција, унутрашње трупе и припадници интервентних снага почели су да се распоређују у центру Минска, где се у недељу очекује још један неодобрени скуп присталица опозиције, јавио је дописник Спутњика.

Од самог јутра аутомобили саобраћајне полиције почели су да блокирају саобраћај у улицама у близини Авеније Независности, једне од централних саобраћајних артерија града. Саобраћај дуж саме авеније и даље је отворен. Касније је велики конвој снага безбедности прошао дуж авеније у правцу центра: камиони за превоз особља, марице, водени топови и заштитна возила „Рубеж“.

Полиција је јутрос нешто касније почела да распоређује снаге на централним улицама и трговима. Људи у војним униформама ограђују стелу „Минск – град херој“ бодљикавом жицом, поред које недељом често пролазе демонстранти.

За разлику од акције од претходне недеље, када су се учесници кретали Партизанском авенијом према периферији града, овог пута они планирају да прошетају централним улицама. Безбедносни органи подсећају да је за учешће и организовање неовлашћених акција предвиђена административна и кривична одговорност.

У Минску су, такође, поново почели проблеми са мобилним интернетом код свих мобилних оператера. Конкретно, не отварају се сајтови и не раде апликације за размену порука.

У недељу истиче рок „народног ултиматума“ који је бивши председнички кандидат Светлана Тихановска раније поставила властима земље. Она је навела да ће, уколико се захтеви опозиције не испуне до 26. октобра, сва предузећа у земљи започети генерални штрајк. Један од захтева опозиције је и оставка председника Белорусије Александра Лукашенка, пуштање свих политичких затвореника и крај „насиља на улицама“.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала