Аплауз за „велики успех науке САД“: Руски научници зачуђени што је на Месецу опет пронађена вода

Пратите насTelegramOdyssey
Информације о присуству воде на осветљеној страни Месеца нису новост, оне су руским научницима познате од 2010. године, али су америчке колеге до последњег тренутка одбијале да верују у то, изјавио је шеф лабораторије свемирске гама-спектроскопије при Институту за свемирска истраживања Руске академије наука Игор Митрофанов.
„Чланак који сам прочитао говори о томе да је ово откриће у потпуности у корист америчког програма 'Артемис' (у оквиру којег је предвиђено слање људске посаде на Месечеву површину 2024. године) Наравно, ни речи нема о томе да смо ми раније објавили да вода може да се налази у супстанци коју осветљава Сунце“, рекао је Митрофанов.

Према његовим речима, то је открио још 2009. године руски инструмент Ленд, који је настао у сарадњи са Сједињеним Америчким Државама и монтиран је на америчком месечевом сателиту ЛРО. Међутим, америчке колеге тада нису веровале руским научницима.

„Првобитни амерички концепт био је у томе да се вода на половима налази само у константно неосветљеним кратерима. Када смо започели експеримент Ленд на америчком ЛРО, видели смо знаке присуства водене само у неосветљеним кратерима, већ и на редовно осветљеној површини. Американци су сматрали да тамо не може бити воде, а ми смо је видели на тим местима и написали чланак, који је објављен у часопису 'Сајнс'.

Међутим, како је рекао, до сада је већина америчких научника имала став да је првобитно америчко гледиште тачно и да се вода налазе у неосветљеним кратерима.

„Сада су у том чланку они дошли до великог америчког открића, видели су да на осветљеној површини има воде“, истакао је Митрофанов.

Он је додао да, према руским подацима, вода може да се налази готово на површини – испод танког слоја месечеве супстанце.

 „Још један велики успех америчке науке, честитам им“, прокоментарисао је научник саопштење америчке свемирске агенције „НАСА“ уз иронију.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала