Босни прете санкције

CC0 / Pixabay / Застава БиХ
Застава БиХ - Sputnik Србија
Пратите нас
Босни и Херцеговини прете нове санкције Енергетске заједнице Европске уније, потврдила је портпаролка Енергетске заједнице Барбора Појнер. Поступак је покренут због издате гаранције која је одобрена у корист Кинеске извозно-увозне банке за кредит Електропривреде БиХ за пројекат изградње Блока 7 ТЕ Тузла.

 

Појнерова је појаснила је да ће се 6. новембра одржати саслушање пред Саветодавним одбором Енергетске заједнице, а на које су позвани представници БиХ.

Она је појаснила да према правилима Енергетске заједнице овај спор може резултирати суспензијом одређених права БиХ која произлазе из примене Уговора о оснивању Енергетске заједнице, преноси Дневни аваз.

"Одлуком се може ограничити право гласа које има БиХ, па све до искључење са састанака или механизама предвиђених Уговором", истакла је Појнерова.

Додала је да је саслушање Саветодавног одбора нормалан корак у поступку решавања спорова Енергетске заједнице.

"Пре него што Министарско веће донесе одлуку о неком случају, Саветодавни одбор тражи мишљење о образложеном захтеву Секретаријата. Пре него што да мишљење, Саветодавни одбор проводи јавну расправу. Овај случај је под чланом 91., што значи да након што Веће министара донесе одлуку, странци се обично даје рок до којег се мора отклонити утврђено кршење одредби Енергетске заједнице", истакла је Појнерова.

Расписан тендер

Истакла је да у случају да странка не отклони утврђено кршење правила које је утврдило Министарско веће, биће затражено поступање према члану 92. Уговора о оснивању Енергетске заједнице ЕУ.

Иначе, „Електропривреда БиХ“ расписала је тендер за набавку услуга правног заступања пред Енергетском заједницом. Процењена вредност набавке је 400.000 КМ без ПДВ-а.

Уговор ће се, како се наводи у тендерској документацији, закључити до окончања поступка заступања пред Енергетском заједницом или до истека уговорених средстава. Позив је за заинтересоване понуђаче отворен до 2. новембра ове године.

Кредит од 614 милиона евра

Веће за државну помоћ БиХ одобрило је државну помоћ кориснику ЈП „Електропривреда БиХ“ у облику гаранције за кредитно задужење у износу од 614 милиона евра у сврху изградње Блока 7 ТЕ Тузла. За Енергетску заједницу ово не представља државну помоћ и одступа од правила Енергетске заједнице о конкуренцији и представља кршење одредаба Уговора о успостави Енергетске заједнице.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала