Немачка: Подржавамо жељу Русије и Америке да продуже СТАРТ 3

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Немачке Хајко Мас
Министар спољних послова Немачке Хајко Мас - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка подржава жељу Москве и Вашингтона да продуже Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3), изјавио је шеф немачке дипломатије Хајко Мас након разговора са генералним директором Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаелом Гросијем.

Немачки министар је навео да је потребно постићи већу контролу наоружања и процеса разоружања.

„Нажалост, то се тренутно не дешава у оној мери у којој бисмо желели“, навео је он. „Добро је што су Сједињене Америчке Државе и Русија јасно ставиле до знања да желе да сачувају Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања. Он и даље остаје један од стубова на пољу контроле наоружања", нагласио је Мас.

„Поздрављам чињеницу да су и Сједињене Америчке Државе и Русија изјавиле да су, у принципу, заинтересоване за продужење Споразума и да ће се о томе преговарати", додао је.
„Обавестили смо обе стране да смо спремни да подржимо све преговоре и иницијативе. И сигуран сам да ће, ако постоји општа жеља, на крају бити могуће продужити овако важан споразум", закључио је Мас.

Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања

Председник Русије Владимир Путин предложио је 16. октобра продужење Споразума за најмање годину дана без додатних услова. Према његовом мишљењу, ово време омогућава вођење значајних преговора. Руско Министарство спољних послова најавило је спремност Русије да, уколико се СТАРТ продужи за годину дана, заједно са америчком страном, замрзне нуклеарне арсенале за овај период у одсуству додатних америчких захтева.

Пуск ракеты во время командно-штабных учений Кавказ-2020 на полигоне Алушук в Астраханской области - Sputnik Србија
Русија се ипак нада наставку дијалога са САД о офанзивном наоружању

Саветник америчког председника за националну безбедност Роберт О'Брајан изјавио је 23. октобра у интервјуу за лист „Политико“ да ће САД изнети своје предлоге за продужење Споразума у наредних неколико дана.

Русија и Сједињене Америчке Државе потписале су овај споразум 2010. године. Према његовим условима, свака страна ће смањити своје стратешко офанзивно наоружање на такав начин да, седам година након ступања на снагу споразума и убудуће, њихова укупна количина не прелази 700 распоређених интерконтиненталних балистичких ракета, подморничких балистичких ракета и тешких бомбардера, 1.550 бојевих глава на њима, 800 распоређених и нераспоређених лансера ових ракета.

Споразум остаје на снази десет година (до 5. фебруара 2021. године), осим ако не буде замењен накнадним споразумом пре тог датума. Такође се може продужити за највише пет година (односно до 2026. године) уз обострану сагласност страна.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала