Нит је мушко, нити женско: Научници запањени открићем код једне врсте птица /фото/

CC0 / Pixabay / Мужјак птице трешњар
Мужјак птице трешњар - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Тим који надгледа популације птица у природном резервату Паудермил у Пенсилванији изненађен је новим открићем: птицом-певачицом трешњара бизарних боја. Боје перја трешњара обично сигнализирају да ли је он мужјак или женка, али ова птица има нијансе оба пола.

Црвеногруди трешњар на једној страни тела има светлогримизно перје као што имају мушки примерци, а на другој канаринасто жуто перје женке.

Када су видели различите боје птице, одмах је било јасно да је овај трешњар оно што научници називају обострани гинандроморф – животиња која је полумужјак, а полуженка.

„Није било сумње о томе“, каже Ен Линдзи, вођа за повезивање птица у Паудермилу.

Мерења су такође открила да је десно крило птице било нешто дуже од левог, што је типична разлика између мушких и женских трешњара.

Док гинандроморфија једноставно значи да животиња има и женске и мушке карактеристике, обострани гинандроморфи се често чине драматичније различитим јер су те особине раздвојене по средини њиховог тела. Раздвајање може бити и унутрашње и спољашње. Билатерална гинандроморфија разликује се од хермафродизма, у којем организам има и мушке и женске репродуктивне органе, али се споља може чинити као мужјак или женка.

Иако је хермафродизам природан међу многим створењима, попут глиста и пужева, гинандроморфија је ретка и изгледа да се код птица јавља када ћелије не успеју да се правилно поделе у раном развоју.

У ствари, откако је Поудермил почео да води евиденцију пре скоро шест деценија, каже Линдзи, само пет од око 800.000 ухваћених птица регистровано је као вероватно гинандроморфи. Једина друга птица са обостраном гинандроморфијом у последњих 15 година такође је црвеногруди трешњар.

„Мислим да овог пута имам више знања о томе колико је то ретко“, каже она. „Само гледање свих осталих из тима како реагују – била је чиста радост.“

​„Та птица је прилично позната“, каже Дени Бистрак, биолог из Лабораторија за птице у Центру за истраживање дивљих животиња у Мериленду.

Осврћући се на све записе у протеклих 15 година, изгледа да су шансе за откривање гинандроморфа у операцији повезивања птица „скоро један према милион“, рекао је Бистрак.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала