Приштина би да заштити лик и дело ОВК као некада Тита

CC BY-SA 2.0 / Photo RNW.org / KosovoРамуш Харадинај и Хашим Тачи са припадницима терористичке организације ОВК - архивска фотографија
Рамуш Харадинај и Хашим Тачи са припадницима терористичке организације ОВК - архивска фотографија - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Могући разлог због чега се по седми пут пред посланицима Скупштине Косова поново на дневном реду налази Нацрт закона о заштити ратних вредности ОВК, можемо тражити у покушају да се избегне командна одговорност пред Специјалним судом.

Ово је мишљење политиколога из Приштине Рауша Тахирија који сматра да овај закон неће бити скоро усвојен али и додаје да нема законског ограничења колико пута пропис може да се нађе на гласању пред посланицима.

Закон по узору на Титово време

Овај Закон по својој суштини, објашњава он, личи на закон који је постојао у првом периоду СФРЈ и којим се штитило лик и дело Јосипа Броза Тита и комунистичког режима. Зашто се упорно и поред толиких неуспелих покушаја да се усвоји и даље инсистира на овом закону, Тахири каже:

„Они желе да вредност ОВК озаконе и да се то поштује и да они који скрнаве те симболе или делују против ОВК могу да одговарају пред законом “ каже Тахири.

Наш саговорник објашњава да, уколико би дошо до усвајања овог Закона, фактички не би могло да се суди по командној одговорности.

„Ако се одређена врста организације или такозване војске стави под одбрамбени закон, онда суд не тумачи командну одговорност него само конкретну.  У том случају, могли би да буду заштићени команданти који су били одговорни за одређену зону и уништавање,“ објашњава наш саговорник.

Избећи командну одговорност

Тахири додаје да се то онда не би односило само на Хашима Тачија и Кадрија Весељија који су оптужени по командној одговорности, већ на комплетну командну структуру.  

„Ако неко буде позван да сведочи пред Судом онда ће уз адвокате одговорити конкретно на питања о особи о којој је реч, али неће говорити о командној одговорности. Неће, дакле, говорити о ОВК, него о конкретној особи. Ако се ради о Тачију, онда ће потенцијални сведок  говорити директно о њему, шта зна везано за одређене оптужбе, а не о њему као о одговорном команданту,“ објашњава Тахири.

Он каже да је циљ овог закона представљен тако да испада да желе да вредност ОВК озаконе и да се то поштује и да они који скрнаве те симболе или делују против ОВК могу да одговарају пред законом.

Да се заштите дела појединаца

Већина, каже наш саговорник, не жели овај закон, јер сматрају да је довољан закон о Ветеранима ОВК којима су они заштићени и који уживају све привилегије и бенефиције као припадници тог покрета.

„У овом случају већина мисли да је овај закон потребан због суђења у Хагу како би се заштитила недела и да би се утицало на сведоке. Због тога и кажу да Косову овом моменту овај закон није потребан. Закон може да утиче на процедуре суда, јер људи неће смети да сведоче пред судом о нечему што је нека тамо јединица ОВК починила, неко конкретно дело.

Могућа жалба Српске на Закон

Уколико би овај закон био изгласан, он би био у истој равни са постојећим законима на Косову.

„Српска листа има право да уложи жалбу на њега код Уставног суда да се утврди да ли је пропис у супротности са кривичним законима,  и кривичним поступцима ,“ објашњава Тахири.

Наш саговорник каже да може да се деси да, ако закон прође, да се Тачи позове на њега у свом поступку, али то је за сада само претпоставка. Иначе, нацрт закона је донела влада Авдулаха Хотија и послала га скупштини на усвајање иако су против овог закона и Америка и Европска унија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала