Зелена корона тачка на Јадрану: Ниједан случај од почетка пандемије – како је то могуће

CC0 / Pixabay / Ластово
Ластово - Sputnik Србија
Пратите нас
Вирус корона месецима окупира скоро цео свет, а последњих дана рапидно се шири и Европом. Међутим, на једно хрватско оство овај вирус није ни „помолио нос“.

На Ластову, острву са 760 становника које је удаљено неких пет сати трајектне вожње од Сплита, од фебруара, када је у Хрватској забележен први случај вируса корона, до данашњег дана нико, баш нико није заражен.

Како је то могуће

„Немамо конкретних објашњења зашто на острву није био забележен нити један случај короне све ово време. Имали смо прометно лето, доста туриста, живи се исто као и на свим другим подручјима. Људи и крше и поштују мере, нема никаквог другачијег, посебнијег понашања које практикујемо у нашој заједници. Живимо као сав остали свет. Затворена смо средина, иза нас је, туристички гледано, успешно одрађено лето. Можда нам је јачи колективни имунитет. Подручје острва сигурно је због природног окружења енергетски јаче. Захвални смо Богу и надамо се да ће нас сачувати и даље. Можда се објашњење крије у неком нематеријалном разлогу, имам простора за веровање у такву опцију“, рекла је шефица Кризног штаба Ластова Маргарет Хропић.

Мештани кажу да је током сезоне на острву било гужве, али ипак, короне нема.

Један од највећих ластовских предузетника Марчелино Симић казао је  да је на малом простору циркулисало и по 300 људи.

„Толико је света прошло, а је ли се ко заразио - није, је ли корона дошла - није. Имали смо два, три случаја самоизолације, али од нашег света који су дошли на острво са стране, па су морали проћи ту меру. И све је било здраво. Зашто? Нема на отвореном короне, ту она не може да опстане. На целом острву има мало људи на 50 километара квадратних. Наше цело острво је једна велика самоизолација. Пазило се кад се иде на копно, пазило се на трајекту и катамарану. Свако од нас итекако води рачуна како ће се понашати. А на Ластову влада и једна посебна енергија која нас све скупа чува“, рекао је он за портал Слободна Далмација.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала