Бугарски посланик: Северна Македонија фалсификује историју

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБугарски посланик: У Бугарској није било и нема македонске мањине
Бугарски посланик: У Бугарској није било и нема македонске мањине - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарска изражава јасан став о Северној Македонији: Софија не жели да се земља, са којом ће будуће генерације имати проблема око фалсификовања историје, придружи Европској унији, изјавио је бугарски посланик владајуће странке ГЕРБ Андреј Ковачев.
„Сада се претварају да су нешто погрешно разумели, да им не дозвољавамо да се декларишу као Македонци и да не признајемо њихов језик. Главни елемент нашег неслагања је историја и ништа друго“, рекао је посланик.

Бугарски посланик је коментарисао и предлог премијера Зорана Заева да постојећи споразум о добросуседству допуни документом у коме Северна Македонија потврђује да нема територијалне претензије према Бугарској. Према Ковачеву, то је нешто само по себи разумљиво и налази се у заједничкој декларацији премијера Бугарске и Македоније из 1999. године.

Заставе Македоније и Бугарске - Sputnik Србија
Бугарски политичар сматра дрском изјаву Заева да нема територијалне претензије према Бугарској

„То је веома великодушно од Северне Македоније да потпише допуну споразума која говори о одсуству територијалних потраживања према Бугарској, али то није довољно и овде уопште није реч о томе“, изјавио је у емисији на телевизијском каналу „Европа“.

Он сматра да суседи манипулишу са историјом и да на то треба обратити пажњу.

Бугарско-македонска историјска комисија требало би да разјасни спорне тачке и измени наставни план и програм.

Раније је македонски министар спољних послова Бујар Османи рекао да земље раде на решавању разлика око споразума о добросуседству и да се ради на допуњавању овог документа.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала