Пентагон упозорава: Терористи праве нови калифат у Африци користећи „запањујуће сурову“ тактику

© AP Photo / AamaqДАЕШ
ДАЕШ - Sputnik Србија
Пратите нас
Припадници терористичке организације ДАЕШ заузимају све већу територију у Африци, користећи „запањујуће сурову“ тактику као што је био случај у Сирији и Ираку, упозорава Пентагон, преноси британски „Сан“.

Како се наводи у извештају који су припремили стручњаци Центра за борбу против тероризма америчке војне академије Вест Поинт, број присталица ДАЕШ-а у Африци стално расте и прерано је да се говори о победи над том терористичком организацијом.

Према подацима стручњака, у последње време џихадисти су интензивирали нападе и број њихових жртава стално расте, истиче се у чланку.

Најтежа ситуација је у Западној Африци и Сахари. Стручњаци подсећају да су током 2019. године терористи извели 186 напада, а да су на њиховој мети најчешће била насеља у Нигерији, Нигеру, Камеруну, Чаду, Малију и Буркини Фасо.

Поред тога, терористи нападају и јужне делове Африке, посебно Мозамбик где је од 2017. године убијено више од 1.500 људи.

У извештају се наводи да су терористи већ заузели неколико острва у близини обале Мозамбика, где су раније одмарали светски познате личности. Притом, већи део локалног становништва су протерали, док су жене претворили у сексуално робље.

Експерти наводе да делатност ДАЕШ-а у Африци по својим размерама и окрутности превазилази активност чланова организације у Сирији и Ираку.

„Од изузетне је важности да политичари и војска сматрају приоритетом претњу која долази од ДАЕШ-а у Африци“, истиче се у извештају Пентагона.

У априлу 2019. године терористи ДАЕШ-а објавили су да су извели прву операцију у Конгу, где су прогласили „Централноафричку провинцију“ свог „калифата“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала