Жесток окршај у Карабаху: Убијени високи јерменски официр и лидер протурских милитаната

© REUTERS / Press office of Armenian Defense Ministry/PAN PhotoЈерменски војник током артиљеријске ватре у Нагорно-Карабаху
Јерменски војник током артиљеријске ватре у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство одбране Азербејџана саопштило је да су се насеља у различитим правцима линије раздвајања нашла под паљбом јерменских оружаних снага у ноћи 27. октобра, као и да је убијен високи јерменски официр. Карабашка војска преноси да се локалне борбе одвијају у неким правцима линије фронта и да непријатељ пуца на цивилна насеља.

Не поштујући нови режим хуманитарног прекида ватре, оружане снаге Јерменије су током дана 26. октобра и у ноћи 27. октобра гађале положаје јединица азербејџанске војске у различитим правцима фронта и насеља у близини зоне фронта из различитих врста наоружања“, саопштио је војни ресор и прецизирао да су „борбене операције углавном настављене у Хоџавенском, Физулинском и Губадлинском правцу, да су пресечени покушаји напада непријатеља, као и да је он одбијен уз губитке“.

Министарство је додало да је уништен предњи командни пункт 18. моторизоване дивизије јерменских оружаних снага, као и да је међу убијенима начелник штаба дивизије Сергеј Шакарјан.

„У различитим правцима фронта уништен је и онеспособљен велики број живе силе, један тенк Т-72, четири Д-30 и три хаубице-топа Д-20, један противвавионски ракетни комплекс 'Оса-АКМ', ракетни систем БМ-21'Град', радарска станица, као и шест јединица технике непријатељских возила. Наше трупе тренутно контролишу оперативну ситуацију“, наведено је у саопштењу.

Азербејџански војни ресор је такође објавио видео-снимак ослобођеног од окупације града Кубатли.

Истовремено, Армија одбране непризнате републике Нагорно-Карабах известила је о локалним борбама које су настављене на деловима прве линије фронта.

„У неким правцима линије фронта тренутно се одвијају локалне борбе. Јединице Армије одбране настављају да извршавају борбене задатке који су им додељени, контролишући оперативно-тактичку ситуацију“, наведено је у саопштењу на Фејсбук страници карабашке војске.

Додаје се да је ситуација у зони сукоба била стабилно напета током ноћи, као и да су на неким деловима настављени артиљеријски дуели.

„Непријатељске снаге су увече активно користиле беспилотне летелице, од којих су део обориле снаге ПВО армије одбране. Непријатељ је наставио да пуца на цивилна насеља, између осталог на град Мартуни, Мартакерт и села Аскеранског рејона“, наведено је у саопштењу.

Председник Карабаха Араик Арутјуњан је саопштио да је сменио министра одбране Џалала Арутјуњана одбране који је рањен у борби, да је генерал-мајор Микаел Арзумањан именован на ту позицију, као и да је „сигуран да ће се рањени министар врло брзо вратити на дужност да би наставио да служи својој отаџбини“.

Истовремено, саопштено је да је у зони борбених дејстава у Карабаху убијен један од команданата групе Фиркат ел Хамза, Адел ел Шахир.

​Један од лидера протурске групе је, како је навела група, дуго служио у дивизији Хамза, у зону карабашког сукоба доспео је недавно, а убијен је у артиљеријском нападу јерменских снага.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала