Америка ловце Ф-35 даје Грчкој уместо Турској

© Фото : U.S. Air Force/Staff Sgt. Jensen StidhamФ-35
Ф-35 - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе одлучиле су да продају ловце Ф-35 намењене Турској њеном противнику – Грчкој, извештава „Грчки сити тајмс“.
Амерички државни секретар Мајк Помпео долетео је у Атину како би разговара о овом питању. Планирано је да се испоручи укупно 20 авиона, од којих је шест раније било намењено Анкари. Грчка ће такође купити шест ловаца „Рафал“ од Француске.

О овој теми се већ расправља у америчком Сенату, након што је турска страна купила противавионске ракетне системе С-400 од Русије. САД разматрају и премештање америчке војне базе „Инџирлик“ из Турске на острво Крит.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Ердоган послао оштру поруку Американцима: Ви не знате с ким имате посла!

Портпаролка америчког Стејт департмента Морган Ортегус је раније у октобру упозорила Турску на озбиљне последице уколико купи руске ракетне системе С-400. Према њеним речима, Вашингтон се нада да системи неће бити коришћени и то јасно ставља до знања.

Тестирања руских система ПВО одржана су 16. октобра у Турској. Лансиране су три ракете које су успешно пресреле три циља. Претпоставља се да су циљеви турског С-400 „Триумф“ били дронови „Банше“ британске производње.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала