Боцан-Харченко: Не поредите руско војно представништво са НАТО канцеларијом

© Sputnik / Радоје ПантовићАлександар Боцан Харченко
Александар Боцан Харченко - Sputnik Србија
Пратите нас

Отварање представништва Министарства одбране Русије у Србији било би један у низу корака у развоју односа две земље, каже амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко поводом најаве о успостављању руског војног представништва чији циљ, како је нагласио, није мешање у унутрашња војна питања Србије, већ унапређење војно-техничке сарадње.

„Ова грана сарадње је веома значајна и ми не правимо никакву тајну од тога. Сарадња се тиче планова за јачање Војске Србије, што је природно и најважније за једну самосталну и суверену земљу“, рекао је Боцан-Харченко за Танјуг.

Нагласио је да ће Србија и Русија сарађивати поштујући све међународне уговоре.

Амбасадор каже и да се не може упоређивати представништво Министарства одбране Русије са Канцеларијом НАТО-а у Београду, о чему се може чути у јавности.

„То је немогуће упоређивати. Наш циљ је допринос војно-техничкој сарадњи у погледу испоруке технике, сервисних радова... Наша сарадња у овој области је потпуно у складу са међународним обавезама и Русије и Србије. Можда се та сарадња некоме не свиђа, али ми сарађујемо тако да се нама свиђа", навео је амбасадор.

Подсетио је и на то да је председник Србије Александар Вучић више пута отворено рекао да је Србија опредељена за војну неутралност уз јачање одбрамбених моћи.

ЗСО кључна за будућност Срба на Косову и Метохији

Без промене става и флексибилнијег и конструктивнијег приступа Приштине неће бити напретка у дијалогу нити коначног решења косовског питања, рекао је Боцан-Харченко и напоменуо да се дијалог поново „кочи“ на питању Заједнице српских општина (ЗСО) које је, како каже, од суштинске важности за будућност Срба на Косову и Метохији.

Он истиче да је, ако се постигне договор о ЗСО и другим питањима, о којима се разговарало у протекла два месеца на највишем и на техничком нивоу, неопходно да се одмах реализује без, како каже, ишчекивања и очекивања коначног резултата дијалога.

Боцан-Харченко је одбацио и, како каже, медијске спекулације да Москва није у добрим односима са Мирославом Лајчаком, истичући да су „у најбољим односима“ и да специјални изасланик ЕУ за дијалог о КиМ има редовне састанке са амбасадором Русије у Бриселу.

"Ми смо имали састанак са Лајчаком када је недавно боравио у Србији и сваки пут имамо добру и садржајну размену мишљења“, навео је Боцан-Харченко.

Боцан-Харченко ток дијалога Београда и Приштине види као „веома тежак“ и додаје да Москва није имала очекивања „ван реалности“ од наставка преговора.

„Има застоја, понавља се иста прича због става Приштине и поново се све кочи на питању, које је било увек на дневном реду Бриселског дијалога, а које је сада најбитније. Мислим, при том, на ЗСО која би бранила и реализовала интересе Срба на КиМ, а не би само била назив нечега без садржаја“, рекао је Боцан-Харченко.

Како каже, Приштина одбија да реализује оно што је већ усаглашено, као и додатни разговор о питању које је, истиче амбасадор, од почетка дијалога суштински најважније за Београд.

„Преурањено је и у овом тренутку тешко говорити о резултату и позитивном развоју дијалога, али без промена става у Приштини, неће бити напретка ни коначног решења“, сматра Боцан-Харченко.

Забрињава, каже, и политичка ситуација у Приштини где се „разбуктавају политичке борбе“, а таква ситуација, истиче Боцан-Харченко, ремети сваки дијалог.

"Представници привремених институција у Приштини више мисле о свом положају, о политичким биткама, а мање о својим обавезама према неалбанском становништву. Једна од тих обавеза је и заштита културног и верског наслеђа Срба“, наводи Боцан-Харченко.

Упитан да ли је ближе упознат о томе шта се догодило на седници Савета безбедности УН, на којој се расправљало о извештају Унмика о стању на КиМ, и примедби немачког амбасадора да председавајући, руски амбасадор, није дозволио Лајчаку да се обрати на тој седници, Боцан-Харченко каже да је то питање везано за процедуру и агенду СБ УН.

"Тај дневни ред се припрема веома пажљиво, у складу са главном темом, а то је био извештај Унмика као водећег међународног присуства, на основу важеће и темељне за регулисање косовског питања, Резолуције 1244. Обавеза Русије је, а не њена жеља, да се концентрише на питање због којег се одржава састанак“, навео је Боцан-Харченко.

Подсетио је да руски амбасадор на седници СБ подржао Лајчака и изразио наду да ће његова стручност и одлучност помоћи да се дијалог креће на прихватљив и најбољи начин.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала