Где је Србија? 10 најбољих држава за живот у 2020. години

© Sputnik / Alexey FilippovНационални парк Тингведлир на Исланду
Национални парк Тингведлир на Исланду - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Погледајте којих десет држава су најбоље и најмирније за живот у 2020. години.

Анализа је показала и да су најмирољубивије нације оне које имају јаку валуту, велику количину страних улагања, ниже каматне стопе, политичку стабилност, али и лични осећај среће.

Институт за економију и мир анализирао је 163 државе света и територије у којима живи 99,7 одсто популације како би одабрао најмирнија места за живот, преноси Пун куфер.

Листа најмирнијих места за живот Глобал Пис индекс 2020 направљена је на основу три главна критеријума: друштвене сигурности, количине унутрашњих и међународних сукоба као и нивоа милитаризације.

Десету годину заредом титула најмирније земље света додељена је Исланду. У тој држави живи око 365.000 становника, и немају војску. Имају ниску стопу злочина у земљи, високу стопу запослености, импресиван образовни систем и систем социјалне помоћи. Чак 97 одсто грађана описује себе као припаднике средње или више радничке касе. Брзо су реаговали и на први талас пандемије новог вируса корона затварањем граница како би смањили ширење болести.

CC0 / Pixabay / Нови Зеланд заузео 2. место
Где је Србија? 10 најбољих држава за живот у 2020. години - Sputnik Србија
Нови Зеланд заузео 2. место

Нови Зеланд се нашао на другом месту лествице најмирнијих држава света, а треће место припало је Португалији, која надмашује просек индустријализованих земаља у погледу становања, равнотеже пословног и приватног живота, личне сигурности, али и квалитета животне средине.

Највећи број на списку од 10 најмирнијих држава за живот долази из Европе. Уз Исланд и Португалију на лествици се налазе и Аустрија, Чешка, Данска и Швајцарска. На шестом месту нашла се Канада, на седмом за Сингапур, а на деветом Јапан, пренела је Национална географија.

А где се на листи налази Србија?

Институт за економију и мир сместио је Србију на 51. место листе најмирнијих земаља. Најбоље рангирана у региону је Словенија, која је заузела високо 11. место, а наше комшије, Хрватска и Босна и Херцеговина, 26. и 79. место листе. Црна Гора нашла се на 69. позицији.

CC0 / Pixabay / Португалија је најбоље пласирана европска држава.
Где је Србија? 10 најбољих држава за живот у 2020. години - Sputnik Србија
Португалија је најбоље пласирана европска држава.

10 најмирнијих држава света

1. Исланд

2. Нови Зеланд

3. Португалија

4. Аустрија

5. Данска

6. Канада

7. Сингапур

8. Чешка

9. Јапан

10. Швајцарска

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала