Горски цареви побегли са Златибора због градње, па хаос праве по селима

© Sputnik / Валериј Шустов / Уђи у базу фотографијаМрки медвед
Мрки медвед - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Један од највећих произвођача кромпира у ариљској општини је Милан Гојковић из Високе, села на највишој надморској висини те општине. Не брине за пласман тек извађеног кромпира али га је, као и друге мештане, забринуо долазак медведа који је за протекла два месеца однео 12 оваца из више стада у атару њиховог села.

Већ месец дана, три генерације Гојковића, најмлађи Иван када је без школских обавеза, крећу свако јутро на једну од њива да ваде кромпир… Бели, црвени, жути, засађен на десет хектара у четири села три граничне општине, јер у Високој нема довољно обрадивих површина.
У магацинима је скоро 300 тона кромпира, који ће ових дана до сталних купаца у Смедерево, Аранђеловац, Београд…

"То што ми произведемо, то је у рангу са органском производњом… Видите и сами, то је висинска зона од 1.100, 1.200, 1.300 метара, ту су мањи приноси него у равницама, али квалитет долази до изражаја", задовољан је производњом Милан, преноси јавни сервис.

Медведи са Голије или са Златибора

Најмлађим Гојковићима је школа на првом месту, али радо помажу у свим пословима на имању родитељима и деди, који размишљају да их возе до пет километара удаљене школе, јер код комшија на суседном брду почео је пре два месеца да у торове с овцама свраћа медвед.

Камере ловачког удружења су снимиле два горска цара, о чему су одмах обавестили надлежне.

"Да се једноставно склони одавде да не прави људима штету… већ је дванаест, осам је поједено, то смо видели, а четири нема нигде. Значи, то је већ дванаест грла којих нема, све прави размак од седам до десет дана", прича Ивко Шаптовић.

Наташа Миливојевић из Светске организације за природу каже да су медведи који су идентификовани највероватније дошли с Голије или Златибора због све већег притиска на природне ресурсе изградњом инфраструктурних објеката.

"Оно што сматрамо да је неопходно јесте успостављање хранилишта", оценила је Миливојевићева.

То је услов суживота заштићених врста дивљачи и преосталих мештана Високе, попут Ивана који не планира одлазак из села по завршетку школе.

Иван Гојковић види своју будућност овде, пошто су му његов отац и деда направили услове. "И овде може да се живи, ми смо прави доказ за то", поручује Иван.

Гојковићи су не само највећи произвођачи кромпира, већ и малина, али и међу најактивнијим мештанима у свим сеоским волонтерским акцијама које доприносе опстанку и бољитку села.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала