Гради се најдужи подводни тунел на свету /видео/

© Фото : Јутјуб/ FemernASПодводни тунел
Подводни тунел - Sputnik Србија
Пратите нас
Након више од деценије планирања, почели су радови на најдужем подводном тунелу на свету.

Тунел Фермарнбелт повезиваће Данску и Немачку, спуштаће се и до 40 метара испод Балтичког мора и биће отворен 2029. године, пише Си-Ен-Ен.

Тунел који ће бити дуг 18 километара један је од највећих европских инфраструктурних пројеката, а у њега ће бити уложено преко седам милијарди евра.

Тунел ће пролазити Фемарновим појасом, теснацем између немачког острва Фемарн и данског острва Лоланд, а замишљен је као алтернатива тренутној трајектној линији из Родбија и Путгардена која сваке године превози милионе путника. Трајекту треба 45 минута, а након изградње тунела, возом ће бити потребно седам, а аутомобилом десет минута како би се из једне државе прешло у другу.

Тунел, чији је службени назив Фермарнбелт фиксд линк, уједно ће бити и најдужи комбиновани тунел на свету - имаће компоненте пута и железнице.

Састојаће се од два ауто-пута, са две траке, који ће бити одвојени службеним пролазом и двема наелектрисаним железничким пругама, преноси Индекс.

"Данас, ако идете возом од Копенхагена до Хамбурга, треба вам око четири и по сата. Након завршетка изградње тунела исто путовање трајаће два и по сата. Многи лете између та два града, али ће у будућности бити боље само сести у воз", рекао је Јенс Оле Каслунд, технички директор у данској државној компанији Фемерн А/С, која је задужена за овај велики пројекат.

Исто путовање биће брже и за возаче, јер ће се уштедети време које иначе проведу у чекању на трајект.

Пројекат датира још из 2008.

Осим позитивног утицаја на путничке возове и аутомобиле, тунел ће тако деловати и на теретне камионе и возове. Наиме, ствара се копнена рута између Шведске и средње Европе, која ће бити 160 километара краћа него што је данас.

Тренутно се саобраћај између Скандинавског полуострва и Немачке преко Данске може одвијати трајектом преко Ферманбелта или дужом рутом преко мостова између острва Зеланд, Фунен и полуострва Јитланд.

Пројекат датира још из 2008. године када су Немачка и Данска потписале уговор о изградњи тунела. Након тога је требало више од 10 година како би обе државе донеле посебне законе и спровеле повезане студије.

Иако је поступак са данске стране довршен, у Немачкој су се бројне организације жалиле на овај пројекат, пренсои Б92.

Ипак, Михаел Ловендал Крусе из Данског друштва за заштиту природе сматра да ће пројекат бити користан за околину.

"Као део тунела Фермарнбелт створиће се нова природна подручја и камени гребени на данској и немачкој страни. Природи је потребан простор и као резултат тога биће више простора за природу. Али највише користи имаће клима. Возови ће бити конкуренција авио-саобраћају, а превоз терета електричним возовима далеко је најбоље решење за животну средину", рекао је Крусе за Си-Ен-Ен.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала