„Мирдита“ у Скупштини — Дачић: Немојте да ме провоцирате!

© Tanjug / NIKOLA ANDJICСкупштина Србије
Скупштина Србије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Посланик Уједињене долине - СДА Санџака Шаип Камбери није бирао речи говорећи лоше о власти у Србији, а током Камберијевог излагања реаговао је председник Скупштине Србије Ивица Дачић који је га је позвао да води рачуна о свом речнику, односно да употребљава изразе који приличе републичком парламенту.

"Не желим да улазим у расправу и да полемишем, а могао бих, да ли је нешто тачно или не. Поштујте изразе и користите примерен речник, да не бих морао да предузимам мере, а нисам имао намеру да било какве мере предузимам. Немојте да ме провоцирате", рекао је Дачић.

Камбери је своје излагање почео са: "Мирдита, добар дан".

"Када бих послушао савет који даје Меша Селимовић човеку коме желиш добро не говори увек оно што мислиш, требало би да ћутим, али ја нисам изабран да ћутим већ представљам глас Албанаца прешевске долине", рекао је Камбери.

"Ја не представљам ни жуте, ни црне, ни плаве, већ дискриминисане Албанце. Ко би могао да помисли да ће једина опозиција у Скупштини Србије бити Албанци и Бошњаци. Баш тужно за демократију. Овакав парламент није могао да произведе чак ни Слободан Милошевић", рекао је Камбери.

Како је додао, власт састављена од левог и десног центра произвела је, како он види, тоталитарну власт која је изабрана преко демократског процеса, баш као што раде, каже, сви модерни тоталитарни политичари.

Србију је упоредио са Белорусијом, а власт назвао "ретушираним радикалима" који се, каже, брину за свој имиџ, па у Влади има 11 жена, постоји и Министарство за људска права, и све то изгледа као "перфектан сценарио", док се свакодневно користи говор мржње и сексизам.

Камбери је рекао да председник Србије Александар Вучић говори како отвара фабрике од Суботице до Врања, а не до Бујановца и Прешева и позвао га да отвори бар једну фабрику у тим општинама.

Говорећи о положају националних мањина, позвао је Брнабић да представи етничку структуру запослених у болници у Врању или на наплатним рампама у Бујановцу.

Дачић је одговорио да у Бујановцу, где је 50 одсто Срба, нема ниједног Србина у власти.

Посланик СНС Миленко Јованов је приметио да би излагање Камберија било боље и интересантније да је добио позив да уђе у Владу и позвао је Дачића да реагује сваки пут када неко покуша да представи Србију каква није.

А Камбери се након Дачића јавио за реч и казао: "У какво сте политичко, социјално, економско, културно, здравствено и образовно стање одвели Србију, самозване патриоте. Србијо Димитрија Туцовића, Данила Киша, Ивана Ђурића…вероватно се и они преврћу у гробу, али и ова аутократија има свој век трајања. Неће помоћи ни тактика геополитичког баланса као смешна копија Титове Југославије".

Камбери је рекао и да је Србија данас република једног човека чија власт јача, док потенцијал Србије пада, пре свега демографски.

"Људи су бежали због ратова, а данас се беже због ауторитаризма. Јадно је било јуче, јадно је и данас", рекао је Камбери.

Још ће морати Ибром и Ситницом да протекне много воде...

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је срећан што у Србији неко, посебно Албанци, могу да говоре о тоталитарном систему Србије, и положају заједница, указујући да тако нешто није могуће на неким другим територијама.

Замољен да прокоментарише излагање посланика Шаипа Камберија у Народној скупштини Вучић је казао да се чини, када о томе говори пред милионским аудиторијумом, контрадикција.

„Упитао бих: смеју ли тако да говоре неки други и у Приштини и Тирани или на неком другом месту тако“, казао је он.

Вучић је рекао да је Камбери у праву да нису добили министарско место, рекавши да им је понуђено место заменика министра.

Као да је неко знао унапред шта неко мисли о Србији па није дао да заузме министарско место неко ко тако лепо говори о нашој земљи, констатовао је он.

Истакао је да о угрожености мањинских заједница говори човек који је из власти у Бујановцу избацио 42 одсто Срба, а тражи министарско место са 0,5 одсто гласова, а онима који имају 42 одсто не даје право да учествују у власти.

Изразио је задовољство и понос што је у демократској Србији могуће да неко изговори те речи и да му буде само одговорено у складу са демократским правилима.

„Још ће морати Ибром и Ситницом да протекне много воде да тако нешто постане могуће на некој другој територији“, додао је он, пренео је Танјуг.

Прочитајте још: 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала