Први кинески носач авиона ускоро спреман за борбу /видео/

© AP Photo / Li GangКинески носач авиона Шандунг
Кинески носач авиона Шандунг - Sputnik Србија
Пратите нас
Први носач авиона направљен у Кини „Шандунг“ прошао је сва тестирања и тренинг мисије и биће спреман за борбу до краја године.

Носач и његова посада тестирани су и прошли обуку са фокусом на реалне борбене ситуације током 10 месеци, пренела је Централна кинеска телевизија (ЦЦТВ), пише кинески „Глобал тајмс“.

Током тестирања и тренинга испробавани су подршка из ваздуха, контрола штете и хитна реакција, изјавио је адмирал Лаи Јијун, капетан брода.

Он је додао како су ефикасно тестирали и наоружање брода, те да су перформансе носача унапређене.

Будући да је „Шандунг“ у кинеској морнарици краће од годину дана, и даље су у току испитивања његових перформанси и могућности унапређења, казао је Жанг Јунше из Института за морнаричке студије кинеске војске. „Глобал тајмс“ наводи да ће брод бити спреман за борбену употребу до краја 2020.

„Шандунгу“ следи још вежби, овај пут здружених са другим бродовима, авионима, као и са другим ударним групама, каже Жанг.

Овај брод је други носач авиона који Кина има, а први произведен у самој земљи. Поринут је 17. децембра прошле године. Прва мисија му је била када је пловио кроз Тајвански мореуз само седам дана после поринућа.

Последња велика активност била је војна вежба која је почела 1. септембра и трајала је 22 дана у Бохајском мору, када је овај носач садејствовао са новим кинеским авионима Ј-15 који су специјално дизајнирани за њега. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала