Раст од чак деведесет одсто: У Америци забележена рекордна продаја оружја

© AFP 2023 / Karen BLEIERПроизвођач ватреног оружја Colt Defense LLC
Произвођач ватреног оружја Colt Defense LLC  - Sputnik Србија
Пратите нас
Американци су купили 15,1 милион јединица оружја у периоду пандемије – од марта до септембра ове године, пише „Њујорк тајмс“, позивајући се на податке ФБИ.
„Држава се у 2020. години рекордним темпом наоружава“, наводи лист, наглашавајући да је обим продаје оружја порастао за 91 одсто у поређењу са истим периодом прошле године. У продавницама оружја чешће свраћају тамнопути Американци и жене које раније нису владале оружјем. Посебно брзим темпом се наоружава становништво Мичигена и Њу Џерсија: у тим државама је продаја оружја порасла у односу на прошлу годину за 198 одсто, односно 180 одсто.

„Догађаји из ове године добро показују зашто људи желе да купе оружје за самоодбрану“, рекао је листу Дагласа Џеферсон, потпредседник националне асоцијације афроамериканаца-власника ватреног оружја.

Појава у кући додатних комада оружја изазива забринутост, пошто многи људи преживљавају стрес због ситуације на тржишту рада и због пандемије, сматра шеф Центра за спречавање насиља коришћењем ватреног оружја Крис Браун. По његовим речима, све то води ка порасту самоубистава и случајева домаћег насиља.

Према подацима интернет ресурса „Аксиос“, у САД на сваких 100 становника долази 120,5 комада оружја.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала