Шест циљева нове владе

© Tanjug / NIKOLA ANDJICАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
"Ова влада имаће шест циљева о којима ће посебно водити рачуна - борба против ковида, Косово и Метохија, борба против организованог криминала и рат против мафије, независно одлучивање Србије, владавина права и убрзање реформи и даље економско јачање Србије", нагласила је.

Додала је да ће нова влада, у складу са потребама, изазовима са којима се суочавамо и резултатима, отворити нове теме које ће даље допринети снази наше земље и квалитету живота у њој.

Као приоритетну истакла је борбу за здравље грађана Србије.

"Први приоритет пред овом владом је заштита здравља људи и подршка здравственом систему у борби против коронавируса. Пред нама су тешки дани и тешка зима и још једна тешка година у којој ћемо морати да наставимо ову борбу. Очекујемо да ће свет тек 2022. године моћи да се врати у некакву нормалност", каже Брнабићева и додаје да Србија у свему томе мора да напредује.

Скупштина Србије - Sputnik Србија
Посланици са Косова и Метохије у Скупштини носе маске са амблемом ЗСО

У експозеу пред посланицима нагласила је да је неопходно да се гради даље на постигнутим резултатима, а свако од министара ће, у свом ресору, имати своје приоритете, док ће влада имати основне правце деловања.

У неким областима, према њеним речима, Србија је само у ове претходне три године отишла даље и мењала се брже него многе земље Европе.

"Од 2017. године, Информатика је обавезан предмет у основним школама од 5. разреда, када ученици почињу да уче блоковско програмирање, док од 6. разреда уче и текстуално програмирање, да би се у 8. разреду већ сусрели са елементима науке о подацима“, објаснила је она.

Брнабићева је указала да је од ове школске године за прваке уведен предмет Дигитални свет, кроз који од малих ногу уче да схватају свет у коме живе, и да буду спремнији, свестранији и са више самопоуздања него њихови вршњаци у другим деловима Европе и света.

"У средњим школама скоро 2 одсто ученика иде у специјализована ИТ одељења. Обезбедили смо приступ интернету у свим основним школама и уложили смо додатних 10 милиона евра у приступ брзом интернету за 1.000 школа. Данас имамо 10.000 дигиталних учионица, а комплетна дигитализација школа мора да се заврши до 2022.", рекла је Брнабићева.

Како је додала, нова влада неће одустати од заједнице српских општина.

"Имаћемо огромне политичке изазове и овде пре свега мислим на наше односе са Приштином, наставак дијалога о нормализацији и проблеме у успостављању Заједнице српских општина од које ми нећемо одустати. Приоритети ће бити наставак вођења преговора са Привременим институцијама самоуправе у Приштини, унапређење економског развоја и услова живота српског становништва на Косову и Метохији и подршка повратку интерно расељених лица", истакла је.

На том важном питању које је, истиче, и највећи изазов за дугорочно одрживу безбедност и стабилност читавог региона, влада ће све своје активности и потезе координирати са председником Србије Александром Вучићем и представницима српског народа на КиМ.

"Национално и политичко јединство по овом питању је наш апсолутни приоритет", закључила је Брнабић.

Говорила је и о организованој борби против криминала.

"Пред нама је озбиљна и тешка борба против организованог криминала, мафије, која је помислила да је јача од државе и да може да управља овом државом. Наш посао је да покажемо да је држава увек јача, да са институцијама нема играња, да се никакве везе између представника институција и криминалаца неће толерисати и да од њих нико неће бити заштићен", поручила је и додала да ће бити потребно учешће свих грана власти, а пре свега правосуђа.

Како каже, две су кључне тачке на којима ћемо задати одлучујући ударац организованом криминалу - пресецање њихових извора финансирања и разбијање њихове мреже утицаја у државним органима, политици и медијима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала