Кон: Могуће рестрикције у Београду

© Sputnik / Дејан СимићДр Предраг Кон
Др Предраг Кон - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
„У Београду из дана у дан имамо повећање, и то не мало, али у остатку Србије, осим у Крагујевцу, то није тако. Можда ће прво доћи до одређених рестрикција за Београд", изјавио је др Предраг Кон.

Како наводи, мора се размишљати о томе шта мере све доносе, ко ће бити у проблему, али да без обзира на економске разлоге, постоје неке границе које никако не смеју да се пређу.

„Имамо преко 120 хоспитализованих за један дан, ако тако наставимо, то ће већ бити озбиљан проблем“, рекао је Кон.

Он је истакао да би увођење полицијског часа био пораз.

Полицијски час је пораз, то значи да немамо свести да сами зауставимо вирус. Пораз у смислу да нисмо успели да се солидаришемо око вируса, да нисмо успели да уведемо нешто што сви поштују, да појединци уништавају колективни сад, и то често врло свесно“, навео је епидемиолог члан Кризног штаба за Б92.

Кон је поново нагласио важност поштовања оних мера које су на снази.

„Полицијски час је мера која највише штети свима, али је најефикаснија, јер онемогућује пренос. Он се мора орочити на одређено време, али ако се буде уводио, и то мора да буде прво за нека подручја која су посебно захваћена“, рекао је Кон.

Он је додао да се залаже да се уведе ношење маски и у пешачким зонама, због великог броја људи на таквим местима.

Додаје да би закон о епидемији требало да буде усвојен и да ће се након тога многе ствари боље дефинисати, а самим тим и боље спроводити, јер се нада изменама правног оквира.

Када је реч о школама, и даље се ради о спорадичним случајевима, а у случају да се јаве два повезана - тзв. кластер, разред прелази на онлајн наставу.

Како је објаснио, за свако дете пише информација, редослед, листе.

„То је огроман посао, онлајн настава – нема посла. Огромно је организација да би се све то обезбедило“, рекао је Кон и нагласио да је зато важна добра сарадња са Министарством просвете.

„Сви су они у огромном проблему, али су из Министарства просвете показали спремност за сарадњу, да су разумели ситуацију. Ако буде потребе, моћи ћемо одређене мере да доносимо као епидемиолози“, рекао је Кон.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала