Мандатар позвао лидере на рашчишћавање дилема

Пратите нас
Лидери из коалиција „За будућност Црне Горе“, „Мир је наша нација“ и „Црно на бијело“ требало би сутра да се састану са мандатаром за састав нове владе Здравком Кривокапићем како би покушали да реше несугласице око формирања владе, сазнају Вијести из више извора.

На заједничком састанку би, према незваничним информацијама, требало да расправе проблеми око тога коме ће припасти министарско место у МУП-у на које сада право полаже НОВА, а захтева га „Црно на бијело“, намера мандатара да провери квалификованост кадрова непристајањем да олако прихвати имена које би му партије доставиле. У позиву, мандатар је навео да је он поводом ’коначног формирања владе‘“, а заказан је за 10.30 часова

Данас је истекао још један рок у коме су Коалиција „За будућност Црне Горе” и „Црно на бијело” биле дужне да пошаљу имена особа које би требало да буду у премијеровом кабинету, али они то нису учинили. Из коалиције „За будућност”, Вијестима је незванично речено да су му одговорили како не долази у обзир да њихови кадрови пролазе тест и затражили састанак ради објашњења око поделе ресора и провере кандидата.

Из УРА је речено да не намеравају да достављају листу имена док се не врате на оно што је раније договорено - односно целокупан сектор безбедности.

Кривокапић је коалицији „За будућност“ понудио девет министарских ресора и једно потпредседничко место, платформи „Црно на бијело” три министарства и потпредседничко. Четири ресора су понуђена коалицији „Мир је наша нација”. Кривокапићу су једино Демократе пре три дана доставиле тражени списак кандидата за ресоре који су им понуђени.

Мандатар и двојица лидера Демократског фронта Андија Мандић и Небојша Медојевић данас су разменили оштре речи.

Говорећи о саставу будуће владе Црне Горе, Кривокапић је за београдски Недељник оценио да би она имала „нижи ниво репутације” ако би у њој били политички лидери – Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Небојша Медојевић.

„То би била влада која не би била свесрдно прихваћена од релевантних међународних институција. А зашто је прича о лидерима толико битна? Сви у Црној Гори знају да ме Андрија Мандић сигурно није поставио за носиоца листе. Ја немам никакву обавезу ни према једном политичком лидеру, нити према било коме”, рекао је Кривокапић.

Мандић је узвратио да су „владика Јоаникије и поп (Гојко) Перовић“ условили подршку цркве постављањем Кривокапића за носиоца листе.

„Удаљавајући се од нас, очигледно по нечијем налогу са стране, не знам чијем, можда тајкуна, ЦИА или амбасада, приближава се онима који контролишу другу листу. Не знам зашто, када је добио част да буде први на листи, људи који немају обавезу према било коме, осим према своме народу”, навео је Мандић је у саопштењу.

Реаговао је и Медојевић који је на друштвеним мрежама осумњичио мандатара да је „направио дил“ са председником државе и ДПС-а Милом Ђукановићем. „Против њега није рекао ниједну реч. Смета ДФ, не смета ДПС”, написао је Медојевић на Твитеру.

Лидери ДФ-а инсистирају да се места у влади поделе на основу освојених мандата. Лидер ПзП-а тражи да му припадне вицепремијерско место за демократску транзицију и реформе, лидер Нове себе види на месту министра унутрашњих послова, а председник Демократске народне партије планиран је за ресор саобраћаја.

Они су почетком седмице упутили отворено писмо Амбасади САД у Подгорици, тражећи објашњење да ли она има везе са противљењем мандатара за њихов улазак у владу.

Заменик помоћника америчког државног секретара и специјални представник за Западни Балкан Метју Палмер рекао је пре два дана да САД очекује да у кључним министарствима у новој црногорској влади буду људи који ће осигурати да Црна Гора испуњава обавезе које произлазе из чланства у НАТО-у, а заказан је за 10.30 часова.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала